Bygdeborgrunden i Nesbyen

Annonse

Om turen

Bygdeborgrunden byr på en fin runde opp og ned langs Rukkedøla. Stien har relativt lite stigning, og er et godt alternativ når du ønsker en rolig spasertur med utgangspunkt i sentrum av Nesbyen eller Hallingdal Museum. Stien er merket av Nes Historielag.

Vi anbefaler å starte turen fra Hallingdal Museum. Kryss trebura over Rukkedøla og følg skilt mot "Turstier" oppover nordsiden av elva. Etter et par hundre meter på tydelig sti oppover tar du inn til venstre på sti merket med skilt mot Bygdeborgen.

Navnet på stien stammer fra teorier om at man passerer en såkalt Bygdeborg på denne runden. I tett skog i den bratte lia nord for Rukkedøla ligger noen merkelige steinmurer. De har ligget slik lenge, men av hvem og ikke minst hvorfor er de lagt opp? Tidligere har teorien om fangstgjerder ut mot de bratte stupene over elva vært den rådende. Nå mener andre at de kan være restene av en bygdeborg. Dette styrkes av at det er en kilde med alltid friskt vann der. Uansett er dette et spesielt minne fra noen av de første innbyggerne på Nesbyen.

Du krysser Rukkedøla ved Vadbru, etter ca 1,5 km, og følger sti nedover på andre siden. Returen går gjennom Hallingdal Museum. Her kan du velge å følge kunststien "I Gudes fotspor", med historiske malerier på utstilling. Kryss trebrua ved museet og følg gangveien langs Rukkedøla tilbake til utgangspunktet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Naviger til Hallingdal Museum, øverst i Nesbyen. Her er det god plass til å parkere bilen.
Annonse