Sætervegen fra Braskereidfoss til Kjerkehøgda

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 11,6 km
  • 3 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 440 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - nov

Sætervegen en tur med start fra Vidoarvold på Braskereidfoss til Kjerkehøgda, som er det høyeste punktet på Søråsen øst for Braskereidfoss. I samme området ligger også Søråsjøen med en flott badeplass. Fra parkeringsplassen ved denne badeplassen kan du også starte turen. Det vil gjøre turen betydelig kortere.

Dette området er en perle for de som bare vil gå en tur i vakker og variert natur, og særlig for de som i tillegg er historisk interessert, da det faktisk er slik at Sørsåsen og Kjerkjehøgda kan betraktes som et sammenhengende felt av rydderøyser og gravrøyser fra jernalderen.

Rydderøysene.
Ligger i sør- og vestvendte områder, med det som geologene kaller selvdrenerende morene.
Dette er rester etter en type jordbruk som var vanlig i Skandinavia og andre deler av Europa fra ca. 800 år f. Kr. og enkelte steder helt fram til 1600 tallet. Slike røyser finnes bevart flere steder i Sverige og på Østlandet og Jæren her i Norge.

Under en befaring sammen med Ingunn Holm, som er arkeolog med denne type kulturminner som spesialfelt, registrerte vi også en koksteinrøys, Arkeologen understreker at dette er bekreftelse på at det har vært fast bosetning i tilknytning til røysfeltet.

Gravrøysene.
Dette er i flg. arkeologen en type gravrøyser fra den perioden om kalles yngre jernalder.
(550 -1500 e.Kr.) og representerer en gravskikk som antagelig holdt seg fram mot overgangen fra før- kristen til kristen aktivitet i området.

Gravrøysene ligger for det meste rett på svaberg øverst i Sørsåsen opp mot Kjerkjehøgda og
hører sannsynligvis sammen med rydderøysene i området. Denne type gravrøyser innehoder vanligvis bare trekullrester fra kremasjonsbålet.

Kjerkhøgda
Navnet har Kjerkhøgda fått da mange mener det har stått et bygg der som ble benyttet til kirkelig formål. Nedenfor sæterhuset i Borgåsen lå Tollefskjella. Ei offerkjelle som ga helsebot, oppkalt etter Torleif Breidskjegg. Han var helgen for Elverum og årsak til kirkelig handling her oppe.

For oss som i dag bruker i Sørsåsen og Kjerkjehøgda som turterreng, gir kulturminnene turen en ekstra dimensjon, ved å minne oss om at her har det vært folk før oss som var avhengig av naturen rundt Sørsåssjøen for å overleve.

Adkomst med egen bil

Ta av Rv2 ved bensinstasjon Braskereidfosss. Kjør retning Gravberget (skilt). Like forbi broen over Rv2 kommer du til Vidarvold hvor du kan parkere og starte turen. Ønsker du å kjøre til badeplassen ved Søråssjøen fortsetter du rett fram til du kommer til skole/idrettsplass på høyre side. Her tar du til venstre og følger Polvegen rett fram til skilt med badesymbol (vei med navn Badarlandet til venstre).
Annonse