Turen går over de 5 fineste utsiktspunktene i Maridalen, som også er noen av de fineste i Nordmarka.
Starten over de 5 kollene åsene er ved bussholdeplassen i Sandermosveien. Fra bussholdeplassen fortsett innover Sandermosveien på asfalt i ca. 15 minutter / 1,5 kilometer frem til bro over elv. Rett etter broen på venstre side ligger utfartsparkeringen på Mobekken / Movassbekken P. Fortsett opp bakken mot høyre og rett frem på Sandermosveien i krysset. Først i moderat motbakke før det flater ut når du nærmer deg nedlagte Sandermosen stasjon. Ta til venstre inn på grusvei og kort stykke inn til stasjonen. Det er ca. 20 minutter / 2 kilometer fra Mobekken P. Husk å se og lytt etter tog før du går over skinnegangen til skiltpost på andre siden. Følg skiltingen mot Lilloseter mot venstre og fortsett kort stykke på grusvei før den blåmerkede stien tar av inn i skogen på høyre side.
BARLINDÅSEN
Den tydelige stien går i lett stigning, deretter tvers over grusvei og fortsetter videre i lett motbakke før den flater ut i et kort stykke. Slik fortsetter stien i enda to etapper med lett til moderat stigning før det flater ut. Terrenget er såpass bløtt at det er plassert ut klopper på to steder. Et stykke etter den andre kloppen kommer du til en liten bekk og en kort bratt kneik. Et par hundre meter fra denne flater det ut og skogen åpner seg og du ser en tydelig sti som krysser blåstien i nordøstlig-sørvestlig retning. Her tar du til venstre inn på den tydelige men umerkede stien opp til Barlindåsen. Merk: Kommer du til en bratt nedoverbakke som heller mot venstre, har du gått for langt.
Fra stikrysset går den umerkede stien i jevn, slak stigning før den flater ut et stykke før toppen og utsiktspunktet. Mot toppen åpner skogen seg på venstre side og du kan se tårnet og masta på Tryvannshøgda. Ved utsiktspunktet er det strålende utsikt over kulturlandskapet i Maridalen, over Maridalsvannet, Tryvannshøgda og i horisonten ser du Oslofjorden. Det er god plass her og flere etablerte bålplasser. Det er begrenset med plass til telt men muligheter for å overnatte i hengekøye. Det tar rundt 70 minutter å gå til toppen fra bussholdeplassen i Sandermosveien.
GAUPEKOLLEN
Fortsett videre over åsen i lettkupert, relativt flatt, typisk skogsterreng. Her går du i mange fine partier med furuskog, mens turen både opp og ned av Barlindåsen preges av granskog med større og mindre innslag av spesielt bjørk. Den umerkede stien fortsetter i jevn nedoverbakke, med enkelte brattere partier. Etter et stykke kommer du til grusvei, hvor du går til høyre i retning et veikryss hvor du tar til venstre i retning Snippen stasjon. Fortsett på grusvei et lengre stykke i nedoverbakke til du kommer til trebro. Her tar du til venstre og gjennom undergangen ved Snippen stasjon. Etter undergangen tar du til høyre i stidelet og følger skiltingen mot Mellomkollen. Det tar ca. 20 minutter fra toppen av Barlindåsen til Snippen stasjon.
Et kort stykke fra stidelet kommer du til vei, hold umiddelbart mot høyre og opp bakke. Følg asfaltert vei rett frem i ca. 1 kilometer frem til neste stidele på venstre side. Fortsett å følge skiltingen mot Mellomkollen og ta den blåmerkede stien inn i skogen. Stien går i normalt kupert skogsterreng, før du kommer til stidele hvor du tar til høyre og inn på en gammel skogsvei. Følg denne et stykke frem til du kommer til et informasjonsskilt fra Oslo kommunes skoger på høyre side.
Den umerkede stien i retning Gaupekollen starter 5-10 meter rett bak dette skiltet. Stien går opp en steinete, kort bakke mot høyre før den svinger skarpt mot venstre og fortsetter rett frem i lett til moderat stigning. Etter et stykke passerer du skiltet som markerer grensen til naturreservatet. Fortsett videre i motbakke til du kommer til en tydelig, bred sti som går både opp og ned bakken. Fortsett inn på denne gamle hesteveien mot venstre og videre oppover bakken i moderat stigning. Etter et stykke kommer du til et informasjonsskilt som forteller om denne hesteveien som ble brukt til å frakte tømmer ut av skogen på 30-tallet. Denne hesteveien skal du følge et godt stykke.
Hesteveien går du langs åssiden av Hansakollen. På venstre side åpner skogen seg på og du får litt utsikt, mens du har en bratt skrent stort sett hele veien på høyre side. Det meste av hesteveien går i moderate stigninger, enkelte steder er den relativt bratt. Hesteveien er tydelig og lett å følge hele veien. Etter hvert går den over igjen til skogssti, og fortsetter relativt rett frem i nord-nordvestlig retning og med flere partier med god utsikt på din venstre side. Stien flater ut gjennom relativt åpen granskog før du kommer til en bråbratt kneik hvor man blant annet må over en rotvelt. På toppen – før det går nedover igjen – ser du en sti ut til venstre. Denne tar deg ut på utsiktspunktet på Gaupekollen. Det tar ca. 45 minutter å gå til toppen fra Snippen stasjon.
Gaupekollen er et av de flotteste utsiktspunktene i Nordmarka. Her har du Maridalen under deg og strålende utsikt over Dausjøen og Maridalsvannet. Utsiktspunktet er en liten bergnabb og det er ikke all verden med plass her, men likevel et fantastisk sted å strekke beina og spise litt niste.
MELLOMKOLLEN
Fra Gaupekollen til Mellomkollen går den umerkede stien gjennom flotte Mellomkollen naturreservat. Det er viktig å være oppmerksom på at du skal ferdes her på en ansvarlig måte og ikke sette flere spor enn nødvendig. Du må heller ikke skade vegetasjonen ved f.eks. å hugge ned trær eller greiner på trær.
Stien fra Gaupekollen fortsetter videre i et par bratte partier nedover men eller i relativt flatt skogsterreng. Deretter over et sva med god utsikt på venstre side mot Midtkollen, før den svinger mot venstre og innover i skogen bak Midtkollen. Terrenget er lettkupert videre, og stien passerer et lite myrparti. Etter et kort stykke kommer du til et nytt myrparti rett ved en bratt åsside. Stien fortsetter langs foten av åssiden på kanten av myra, og videre gjennom bløtt dalsøkk. Følg stien opp bratt åsside rett før du kommer til neste myrparti ved enden av dalsøkket. Åssiden er både bratt og glatt og fortsetter oppover i underkant av 100 meter før stien tar deg over toppen. Fortsett over høydedraget til et lite søkk hvor stien går tydelig både mot høyre og venstre. Snur du deg til høyre ser du et lite vann. I dette krysset skal du fortsette videre mot venstre og sørover. Skogen vil etter hvert åpne seg opp, og du ser den steile åssiden av Mellomkollen på din høyre side. Hold åssiden til høyre mens du fortsetter videre på stien, som etter hvert tar til høyre ned en bratt bakke og ned i et dalsøkk. Fortsett mot venstre når du er nede. Her nede kan vegetasjonen langs bakken være tett og stien kan stedvis kan være vanskelig å følge. Men det er bare ca. 200 meter nedover dalsøkket til du treffer blåstien som skal ta deg til Mellomkollen.
Når du kommer til blåstien tar du til høyre og nordover igjen. Stien er tydelig og går i typisk kupert skogsterreng og opp en bratt steinkleiv. Kort etter denne kommer du til en kort, bratt kneik og du er plutselig på toppen. Her står det en skiltpost som peker vei mot høyre over myra til utsiktspunktet.
Mellomkollen er den høyeste toppen i denne delen av Nordmarka og et trivelig utsiktspunkt. Herfra ser du mot Lillomarka og den godt synlige telemasta på Røverkollen, Maridalsvannet og Oslofjorden i det fjerne. Det er god plass til å slappe av på bergknausen og nyte utsikten. Det er litt plass til mindre telt og mulighet for å finne plass til en hengekøye eller to. Turen fra Gaupekollen tar ca. 50 minutter.
RAUDLØKKOLLEN
Turen går videre på blåmerket sti helt til utsiktspunktet sør på Raudløkkollen. Turen fortsetter videre over Mellomkollen i retning Tømte gård. Stien går nesten bare i nedoverbakke, så kilometeren ned til Tømte gård føles kort. Fra skogen kommer du ut på grusvei igjen, ta til venstre her og hold mot venstre langs skogkanten til du ser neste stikryss. Her følger du skilting mot Tømtehyttene, langs dalen på nedsiden av Mellomkollen. Stien går på den gamle kløvveien som ble anlagt på 1800-tallet fra Maridalen opp til Tømte gård. Det er lett å se at det har vært mye trafikk opp til Tømte gård gjennom tidene, for stien er hele veien tydelig, fin og fast. Den går i en lett stigning opp til neste stikryss etter rundt 600 meter.
Igjen følger du skiltingen til Tømtehyttene, opp en slak motbakke og etter et kort stykke ser du DNT-hyttene inn til høyre. Du passerer disse og fortsetter videre mot Sellanrå, over myr og kort stykke til hytta. Sellanrå turisthytte drives av Friluftsklubben i Oslo, og ligger fint til på Raudløkkollen. Herfra er det strålende utsikt over de nordlige delene av Øyungen og Gåslungen, mot Kikut i nordvest og Stutehaugen i sørvest. Her er det god plass til pause og litt niste. Husk å ta hensyn til de som er på hytta! Det tar ca. 30 minutter å gå fra Mellomkollen til Raudløkkollen.
ØYUNGSKOLLEN
Fra Sellanrå fortsetter turen på umerket sti mot Øyungskollen. Det tydelig at mange bruker denne sten opp og ned fra Sellanrå, for den er tydelig og lett å følge i terrenget. Stien starter umiddelbart mot venstre for hytta, bortover langs kanten av Raudløkkolen før den dreier svakt mot høyre og fortsetter ned åssiden. Nedstigningen er moderat bratt, men ofte våt og glatt etter regnvær. Etter noen hundre meter er du nede i et grønt dalsøkk hvor stien fortsetter videre opp åssiden på andre siden.
Følge denne bare 3-4 meter opp åssiden og du ser at stien svinger tydelig mot venstre i retning Skar. Den umerkede stien mot Øyungskollen fortsetter bare 5-10 meter rett frem og opp i åssiden. Følg stien videre oppover i normalt bratt terreng som etter mindre enn 100 meter flater ut og svinger mot høyre. Deretter passerer du et lite søkk i terrenget, og stien slynger seg opp den bratte åssiden på andre siden. På toppen av denne kollen fortsetter stien rett frem mot utsiktspunktet.
Øyungskollen er utsiktspunktet med best plass. Her er det rom for både telt og hengekøyer. Herfra kan du nyte synet av sørlige Øyungen, den voldsomme Øyungsdammen og skogen rundt deg mens du strekker bena etter en lang tur. Kollen er en sjarmerende topp med mye furu og lyng, og det er morsomt å legge merke til hvordan skogen rundt deg tydelig skifter karakter på vei nedover i retning Skar. Furuene på toppen glir over i grandominans før du er i blandingsskogen langs grusveien på østsiden av Skarselva, mellom Øyungen og Skar.
Stien går ned mot Skar mot venstre fra utsiktspunktet, og går langs stupet slik at det er flere flotte utsiktspunkter i starten. Etter hvert fortsetter den i jevn nedoverbakke og inn i tettere skog. Den tydelige stien treffer grusveien ca. 800 meter sør for Øyungen og Øyungsdammen. Fortsett inn på grusveien til venstre for å komme deg til bussholdeplassen på Skar. Det tar ca. 15 minutter ned fra Øyungskollen til grusveien og ca. 25 minutter videre til Skar.