Finnøy-rundtur: Kvitevik - Vignesneset

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 10,3 km
  • 3 t, 30 min
  • Rundtur
  • 359 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

En flott rundtur på 10,2 km er merket i flott naturlandskap med svaberg og beiteområder som strekker seg bortover langs kystlinja helt vest på øya Finnøy i Ryfylke. En kan også gå denne turen tur/retur. Har en to biler, kan en forkorte turen med å parkere en bil på merket parkeringsplass/tursti i bygdetunet på Nordre Vignes.

Husk å ta hensyn til dyrket mark. Følg stien, og unngå å ta snarveier når du ferdes i innmark, slik at du ikke tråkker ned avlinger. Du kan gå over frossen eller snødekt åker og eng i perioden 15. oktober til 29. april.

Turen starter fra parkeringsplassen ovenfor den offentlige stranda Kvitevik, ca 3 km vest for tunnelåpningen som forbinder Finnøy med Rennesøy og fastlandet. Kvitevik har to badestrender, og her følger en stien ned mot stranda. Videre kommer en til flotte svaberg og åpent beitelandskap med utsikt utover Boknafjorden langs hele ruta.

Rett ovenfor stien, etter ca. 1 km ligger det bunkerser og kanonstillinger fra 2. verdskrig. I dag blir disse ruinene mye brukt i reiselivssammenheng.

Videre passerer en Sevheimsvågen i gress og delvis myrlendt terreng. Her er det også et rikt fugleliv og et yndet badested om sommeren.

Vignesneset er som en halvøy, er kjent for sitt mangfoldige fugleliv. Myrlendt terreng og beitelandskap sammen med glattskurte svaberg gjør turen rundt neset variert. Apalvika ligger på utsida av Vignesneset og er et årlig samlingssted sted for påskevandring på palmesøndag.

Nesten helt ytterst på Vignesneset, på Ådnavikklubben, er det satt opp rasteplass. Her er det flott utsikt over Finnøy og fjorden innover mot Sjernarøy og nordover.

Etter en stopp på tuppen av Vignesneset, går turen videre inn i beite- og skoglandskap, for så å følge gardsveg/traktorsti til bygdetunet på Nordre Vignes. Videre følger en asfaltert veg tilbake til Kvitevik.

Løype: Totalt 10,2 km. merket med blåmalte steiner på små varder og klosser i tre. Kan være noen av steinene har falt ned fra vardene. Elles på veg.

Stort sett flatt terreng, få høydemeter. Svaberg, gress, noe myr, traktorsti og asfaltert veg.

Alternativ start på turen er Nordre Vignes. Parkering er merket ved eldre løe inne i bygdetunet.

En kan parkere en bil i hver «ende» om en ønsker kortere rute.

På Finnøy er det båndtvang hele året. Ta også hensyn til dyr på beite.

Adkomst med egen bil

Med egen bil fra Stavanger og Rennesøy: Kjør gjennom den undersjøiske Finnøytunnelen, ta første veg til venstre og hold venstre mot Ladstein. En kan også ta sykkelen med på hurtigbåten til Judaberg, på sørøstsida av Finnøy, og kombinere sykkeltur rundt/på Finnøy med denne rundturen om en har lyst på en ekstra langtur.

Adkomst med kollektivtransport

Ingen
Annonse