Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,6 km
  • 2 t, 30 min
  • Rundtur
  • 303 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Turen til Havsyn er populær og kjent blant befolkingen i Kristiansand. Tveit ILs turløypegruppe har merket mange kilometer med turstier i Dønnestadskogen, slik at du har flere valgmuligheter når du skal besøke Havsyn. Vårt forslag til tur, tar utgangspunkt i parkeringen ved lysløypa på Dønnestad. Vi foreslår dessuten en ekstrarunde når du først har kommet deg inn til Havsyn, nemlig turen via Studedalen tilbake. Da får du med deg mer av den flotte eikeskogen som dominerer innerst i løypene på Dønnestad.

Vårt turforslag følger merket og skiltet turløype hele veien. Du starter som sagt ved parkeringsplassen til lysløypa. Gå langs fotballbanene og deretter kan du følge grusveien som går i samme retning som lysløypa. Når veien og lysløypa møtes på toppen, ser du etter et par hundre meter et skilt i retning Havsyn. Du går da snart forbi den lille tjønna Trolletjønn. Videre følger du traktorvei hele veien innover. Merk deg skiltet til Trolldalshelleren. En kort avstikker hit, viser deg en gammel steinalderboplass under en diger heller. Du har nå kommet så langt at bare de siste motbakkene gjenstår før du er på Havsyn.

Vel framme kan du nyte utsikten og havet i det fjerne. Skriv deg også inn i turboka som ligger her.

Vi foreslår at du tar en ekstrarunde når du først er kommet så langt. Gå ned fra toppen og i første kryss følger du skilt til Studedalen. Du får dermed muligheten til å følge en idyllisk sti i et flott eikeskogsområde. Vel nede i Studedalen følger du skiltene til Dønnestadmonen igjen. Du passerer avstikkeren til den gamle husmannsplassen Olas Øygard. Turen videre fortsetter langs fine stier og du får også med deg både Heljestjønn, Tvitjønnane og Frøtjønn på veien. Spesielt ved Tvitjønnane er det idyllisk og fint å ta en rastepause.

Adkomst med egen bil

Kjør fra E18, ta av i Timeneskrysset og følg Rv 41 til like før Kjevik og broa over Topdalselva. Kjør mot Dønnestad. Etter et par kilometer kommer du til skilt merket idrettsplass. Parker på den store plassen ved lysløypa.

Adkomst med kollektivtransport

Rute 137 til Birkeland. Forsikre deg at den går over Dønnestad.
Annonse