Fra Bø til Knott - en smak av Irland

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 4,8 km
  • 2 t
  • Rundtur
  • 199 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Helt vest på Rennesøy har kommunen merket en perle av en tur-rute. Turen tar ikke mer enn 1,5 time, og den går gjennom et vakkert kulturlandskap langs de tørre brattkantene ved Niben og Knott.

Parker ved P-plass på Sørbø Grendahus (Sørbøveien 641) og følg bygdeveien sørover til Bø til fots. Herfra er det merket sti som deler seg etter noen hundre meter. Fra stidelet kan du ta en rundløype og velger om du vil først følge den nedre traséen fram til Hesthammar, eller gå oppe over beitemarkene og langs den særpregete brattkanten. Mange vil nok velge enten den øvre eller den nedre løypa, og gå samme vei tilbake. Men dersom du ikke er redd for å klyve opp eller ned den bratte bakken, anbefaler vi å ta turen som en rundtur. 

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor øyene her ute kalles de grønne øyene. På andre siden av fjorden er det utsikt til Mosterøy og Klosterøy. I Finnesandbukta skimtes Utstein Kloster Hotell, mens selve klosteret ligger i skjul bak Ramnafjellet. 

Hesthammaren: Nedstigning til Hesthammar er bratt, men denne jernalderboplassen er vel verdt et besøk. Hesthammaren må ha vært en god plass å bo; sørvendt, tørre flater og sjøen like nedenfor. De to husene som lå her må ha vært imponerende. Det ene lå oppunder fjellet inn mot et lite v-formet skar. Huset var 26 meter langt, sju meter bredt og hadde fire rom. Det andre huset lå lenger mot sørøst, var 24 meter og bare delt i to rom. Til sammen var her bebygd 350 kvm! Fremdeles kan du se åkerreinene i terrasser oppover og en rekke steingjerder, innhegninger og rydningsrester. De som bodde her, tok seg også av sine døde. I området er det fire gravhauger. Den største av disse lå på Hesthammar og har et tverrmål på åtte meter. Det er ikke gjort utgravinger eller funn som kan datere bosetningen nærmere. Men gravhaugene vitner om førkristen tid, kanskje folkevandringstida omkring 500 e. Kr. Hustuftene tyder på bosetning også i middelalder.  

Turen tar 1 - 1,5 time enten du tar den som en rundtur, eller velger å gå fram og tilbake til enten Hesthammar eller Knott. Ansvar: Stavanger kommune. Verdt å se: Utsikten fra toppen av bratthengene, og fornminner ved Hesthammar. 

Båndtvang hele året. Dyr på beite. Bruk gjerdeglyvere og lukk grinder!

Kart: Norge-serien Haugesund 1: 50 000.

Adkomst med egen bil

Egen bil eller buss E39 til Sørbø kirke. Ta av mot Reianes og følg Sørbøvegen til Sørbø Grendahus (Sørbøvn 641)

Adkomst med kollektivtransport

Busstopp like ved Sørbø Grendahus (per 2021: buss nr. 10 fra Stavanger Sentrum til Rennesøy brannstasjon og herfra buss nr 31 i retning Galta)

Annonse