Napen - på Rogalands tak

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  8,0 km
  4 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Napen (1350 m.o.h.) ligger mellom Stranddalen og Sandsa. Herfra kan du virkelig føle at du er på Rogalands tak. Utsikten er praktfull i alle retninger. Napen er lettest å nå når du likevel er på tur mellom Stranddalen og Sandsa, men er også mulig å erobre på en dagstur.

Parker på Osane østenden av Sandsavatn 620moh. Turen starter med å krysse helårsbro som går over elv som kommer fra Botnavatnet 650 moh. Stien går i videre lopp til Grunnavatnet 700moh.Går forbi Steinsstølen det stikryss er for å ta av til Sandsa. Helårsbro er i ander anden av Grunnavatnet utløpet Svinstølsvatnet. Det er mulig å ungå å gå rundt grunnavatn i tørreperioder med lav vannføring, da kan du krysse elva i utløpet av Grunnavatn og da komme innpå stien litt nedenfor Lånene.

Videre oppover til Lånestølen og videre til Midtskaret. Her er et rikt planteliv med mange kalkkrevende arter. Fra skaret er det vardet en avstikker opp på Napen. Vel nede igjen kan du velge å følge merket rute til Stranddalshytta eller returnere til Sandsahytta.

Turen er også mulig å gå om vinteren. Populer som topptur m ski om våren. Kan følge den samme trasse. Veien er som regel brøytet til åpningen av Stranddalshytta.

Sandsa - Stranddalen (om Napen)
Følg ruta fra Sandsa fram til Steinstølen.

Fra Blåsjøvegen 765 moh går delvis på helt umerka sti.
Kjør forbi Sandsavatnet og nedkjørsel til Osane. Fortsett langs anleggsveien til du begynner nedkjøringen mot Nedre Moen. Parker med ein liten parkeringsplass og saueinsamlingsgjerder ca 6,5 km før Øvre Moen Husk ikkje parker så du er til hinder når det er sauesanking. Herfra følges sti (umerket) opp til Buarekvelven hvor du møter merket løype som går mellom Sandsa og Stranddalen. ta av umerka sti (kun vardet sti) opp til toppen til Napen 1350moh. Du kan forlenge turen med å gå litt lenger retur. Da følger du stien videre til Lånene og tar her av fra den merkede. gå rett sørlig og hnder Nibbesteinheia og ned til parkering nede på Blåsjøveien.

Tips: Kombiner gjerne denne turen med å sette sykkelen her og bilen på Øvre Moen om du går via Stranndalen eller om du går fra Osane med Sandsavatnet. Flott rundtur.

Verd å se: Utsikten.

Fiske: Fiskekort. Medlemskort i STF gjelder som fiskort.

Overnatting: Sandsa. 42 senger. Ubetjent. Stranddalen. 50 senger.

Båndtvang: 1.4. - 1. 11. Det er ikke anledning til å ta med hund inn i turisthyttene.

Kart: Suldalsheiene 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Alternativ 1: Adkomst: Med bil: Ta av fra Rv 13 mot Blåsjø. Kjør fram til Sandsavatnet. Med offentlig transport: Hurtigbåt til Jelsa eller Sand, videre med buss/ drosje (Suldal Billag) til Sandsavatnet.  Parkering: Osane ved Sandsavatnet.  Løype: Merket sti. 7 km. Høydeforskjell 750 m. Kupert. Tid: 5-6 timer tur/ retur. Alternativ 2: Adkomst. Som alternativ 1. Fortsett til toppen av bakken mot Nedre Moen.  Parkering: Øverst i bakken  Løype: Umerket/merket. 4 km. Høydeforskjell 500 m. Tid: 5 timer tur/retur + reisetid. 

Adkomst med kollektivtransport

Hurtigbåt til Jelsa eller Sand, videre med buss/ drosje (Suldal Billag) til Sandsavatnet. 
Annonse