Ølshøgda på Skaunakjølen/Jårakjølen

Publisert av: Trondhjems Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  12,2 km
  3 timer
  En vei
 • Sesong
  Des - apr

Ølshøgda (Elgshøgda) er toppunktet på Skaunakjølen. Med sine 537 meter over havet er dette det høyeste punktet i Skaun kommune. Toppen er dessuten et grensepunkt mellom tre kommuner; Melhus, Orkdal og Skaun. Ølshøgda ligger i et populært utfartsterreng som har flere navn; Skognakjølen/Skaunakjølen/Jårakjølen. Dette er et snøsikkert område og idrettslaget Leik i samarbeid med Jårakjølens venner er ofte blant de første i Trøndelag som kan tilby oppkjørte skispor og stabile forhold når vintersesongen kommer i gang. Derfor beskriver vi denne turen som skitur, med start fra Krogstadsætrin i Skaun. Alternative startsteder er Restad/Langbakken i Melhus, Råbygda i Skaun og Fellessetra i Orkdal.

Det er oppkjørte skispor fra alle startstedene som fører opp i en felles rundløype som har en avstikker opp til selve toppunktet Ølshøgda. Det er godt skiltet i hele området.
Fra Krogstadsætrin følger man skisporet opp til Tomåsen herfra er det mulig å ta til venstre og ta korteste turen til Ølshøgda. Vi derimot tar den fineste turen og tar derfor til høyre og går runden oppe på platået. Her passerer vi både oppgangen fra Råbygda og Fellessetra før vi tar av opp til toppen av Ølshøgda. Her er det et imponerende rundskue til Trollheimen, Bymarka, Vassfjellet og Hemnkjølen.
Når vi på returen renner ned fra toppen tar vi rett fram mot Tomåsen og følger derfra samme skisporet tilbake til Krogstadsætrin

Sommertur til Ølshøgda
Det er også mulig å ta turen til Ølshøgda som fottur. Kjør da fra Fannrem mot Solbu/Vormstad på venstre siden av elva Orkla og ta ta til venstre mot Svorkmo og så til venstre igjen ved skilt til Solsjøen. Følg denne veien til endes til p-plassen på Fellessetra (nb hold til venstre ved enden av Solsjøen).
Her starter fotturen og man følger skogsbilveien som går ut på venstre side av parkeringsplassen. Den tar en krapp høyresving etter noen få meter og man passerer skiltet "Ølshøgda (Elgshøgda) 3 km". Veien går etter hvert over til å bli sti som fører deg fram til oppstigningen av Ølshøgda. Stien går opp på vestsida av toppen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra E39 tar man av ved Børsa i Skaun følger ved 709 mot Eggkleiva og videre til Venn. Her tar man av til høyre inn på veg 754 forbi skolen og kirka og tar av til venstre på veg 753 mot Aunan og følger bomvegen helt til endes ved Krogstadsætrin.
Annonse

Publisert av

Trondhjems Turistforening