Topptur til Akniben/Naså (472 moh)

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

På kartet heter toppen Aknipen, men blant Lunnddøler kalles den bare Naså. Turen er på ca. 3 km. og tar ca. 1 time til toppen. Turen starter på traktorvei/anleggsvei helt nede ved gården. Du følger veien gjennom noen grinder og svinger. Det kan være dyr som beiter her så være påpasselig med å stenge grinden etter deg. Etter 2-3 svinger vil skogs-/anleggsveien dele seg, her tar du til venstre opp på den nyeste veien. Etter første sving vil du komme til skilt som viser at du skal ta til venstre over en gjerdeklyver.

Hittil har veien vært tørr og fin, men fra nå av vil det stedvis være svært bløtt, anbefaler at det brukes fjellstøvler eller langstøvler på turen. Nå vil du gå igjennom granskog et stykke før terrenget vil bli litt mer åpent. Stien er godt merket, du går stort sett inne i skogen på veien oppover så utsikten er foreløpig ikke noe særlig. Stien går bratt oppover så det er nok nødvendig med et par pustepauser underveis. Når du kommer på den første avsatsen går stien videre rett frem, men her skal vi ta til venstre som anvist på skilt. Herfra et det ikke merket, men det er allikevel lett å finne fram da stien er godt oppgått og noen steinvarder er satt opp.

Nå åpner landskapet seg og du får en fantastisk utsikt. Turen går nå stort sett på fjellet og er lettere å gå, men det er fortsatt bratt helt til topps. På toppen er det en stor varde. Det kan være litt vind på toppen, men det er ikke vanskelig å finne en lun plass for å ta kaffepausen på toppen.

Høydepunktet med turen er å nå toppen og få med seg den fantastiske utsikten utover Moi. Når du skal tilbake til bilen går du ned samme vei, eller du kan ta en rundtur. Velger du en rundtur tar du til venstre når du kommer ned fra selve Naså. Følg stien rett frem, langt Mjåvannet som det er fint å bade i. I enden av vannet går stien litt oppover for så å gå lit nedover, her tar du til høyre og holder litt til høyre, og vender nesen mot sør. Følg stien til du kommer til Hauklandsvannet og skogsveien, følg skogsveien tilbake til bilen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kommer du fra sør på E39, ta av til høyre ved hovedavkjørselen til Moi. Her vil du nå ha Mega rett foran deg, ta til venstre, følg veien rett frem til toppen av bakken, sving her til høyre inn Øvre Hauklandsvei. Kjør veien til endes. Like før siste gard, går det en skogsvei opp vil venstre og her skal du opp. Du kan parkere langs veien der skogsveien starter, men pass på at du ikke stenger annen trafikk.
Annonse