Topptur til Vehuskjerringa fra "Fiskestigen"

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 15,7 km
  • 4 t, 30 min
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 1263 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

Turen starter fra en parkeringsplass langs "Fiskestigen" mellom Åmot og Øyfjell (Rv854) i Vinje. Stien går over både myr og fast underlag og langs bekker, i lett stigende terreng helt frem til oppstigningen til selve toppen når det gjenstår en drøy kilometer. Stien passerer en fin seter, og det nydelige Kastetjønn som inviterer til bad fra svaberget på østsiden av vannet. Videre går stien i mer kupert og smalere terreng, men fortsatt i myr og skog, og gjennom spennende kløfter i terrenget. Stien svinger til høyre ved Skålen og fortsetter til en myr der et skilt anviser hvor stien opp til toppen går. Her går det bratt oppover de siste par hundre høydemetrene lang den venstre ryggen mot toppen. Det er relativt "luftig" på vei opp, men ingen farlige skrenter. Hele stien til topps er merket med rød sirkel på steiner eller enkelte trær.

Man bør påregne 2,5 time opp og 2 timer ned + pauser. Ta med godt med drikke hvis det er tørketid (2018).

Turen er gradert som "middels" krevende, selv om det er mer enn 600 høydemetre, og tur-retur er turen på over 10 km (den er på 14) som normalt skal merkes "krevende". Årsaken er at stien er godt merket hele veien, det er ingen farlige områder og kart/kompass er normalt unødvendig. Siste oppstigning er dog luftig og man bør være normalt komfortabel med høyder.

Adkomst med egen bil

Fra Øyfjell kjører man Fiskestigen (Rv854) ned mot Hylland (Åmot). Fra Hylland følger man samme vei oppover. Det er godt skiltet hvor bilen kan parkeres, og det er god plass.
Annonse