Utsiktstur til Ramsås i Vestmarka

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  4,0 km
  1 time
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Mai - sep

Vestmarka har flere av de fineste utsiktspunktene i Oslomarka, og Ramsås er en av disse! Langs østsiden av Ramsås forsvinner Vestmarka ut i et stup ned mot kulturlandskapet på Tanum, Stovi og Skui. Langs dette stupet er det flere svært gode utsiktspunkt mot øst og nordøst. Herfra ser du Kolsåstoppene i profil, mot nord blotter stupene på flotte Eineåsen seg og mot øst ligger øyene og dupper i den blå Oslofjorden. Kjente og kjære landemerker i Oslomarka er synlig herfra, som Tryvannstårnet, Haukåsen og Røverkollen.

Start gjerne turen fra den store utfartsparkeringen ved Franskleiv / Vestmarksetra. Hit går det også buss, som stopper på Kattås ca. 1,3 kilometer fra parkeringen. Fra parkeringen følger du blåmerket sti skiltet mot Stovivollen, eller følger grusveien i samme retning. Både grusveien og stien går i jevn motbakke hele veien opp mot Stovivollen, med et par flate partier langs grusveien.

Følger du blåmerket sti, kommer du til en bred og godt brukt traktorvei ved et hogstfelt rundt 200 meter før du kommer til Stovivollen. Ta til høyre og følg denne over en liten høyde og langs et nytt hogstfelt. Følger du grusveien ser du denne traktorveien som en bred trase på høyre side rett før du kommer til Stovivollen. Ta av til høyre inn på denne traktorveien, og følg denne først hundre meter sørover og i slak sving mot venstre. Deretter opp og over en høyde og langs hogstfelt.

Fortsett over hogstfeltet og deretter langs kanten av dette i slak venstresving på bred sti / kjerrevei. Etter hvert inn i slak motbakke mot nytt hogstfelt. Stien følger langs ytterkanten av feltet, og deretter inn i skogen hvor den holder mot venstre slik at du har en liten høyde på din venstre side.

Du er nå omtrent 400 meter fra blåstien og kjerreveien går over i vanlig skogssti. Fortsett oppover slak motbakke, hvor det kommer en sti inn fra høyre. Fortsett rett frem langs unge grantrær som står tett på stien. Rundt 200 meter fra hogstfeltet holder du til venstre og inn mellom grantrærne på smal sti, mens den bredeste stien fortsetter nedover mot høyre.

Stien fortsetter i jevn, slak stigning mens du fortsatt har en liten høyde på din venstre side. Etter et stykke treffer du en sti som kommer inn fra venstre. ta til høyre og fortsett på denne i rundt 100 meter hvor du kommer til et stikryss. Ta stien 90-grader til venstre og følg denne i ca. 200 meter til et myrparti. Over myra følger du rødmerket skiløype, forbi et lite myrtjern, og rundt 50 meter etter myra kommer du til et nytt stikryss. Ta til høyre i lett kupert blandingsskog og fortsett i rundt 200 meter til du kommer til utsiktspunktet.

Det går en lett synlig sti langs stupet sørover. Følger du denne kommer du til flere fine utsiktspunkt.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Turen starter ved den store utfartsparkeringen på Franskleiv / Vestmarksetra i enden av Gupuveien. Dette er en av de mest populære startstedene for turer i Vestmarka, og er åpen hele året.

Adkomst med kollektivtransport

Du kommer til Franskleiv / Vestmarksetra med buss. Nærmeste bussholdeplass er Kattås som ligger 1,3 kilometer fra utfartsparkeringen. Fra bussholdeplassen fortsett videre innover Gupuveien i jevn motbakke frem til parkeringsplassen.
Annonse

Publisert av