Topptur til Nare

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 11,3 km
  • 2 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 398 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Målet for turen er toppen Nare som ligger 805 meter over havet med praktfull rundskue fra Gaustatoppen i nord og ut til Telemarkskysten i sør. Det er rundt 200 meters stigning fra parkeringsplassen. Fra parkeringsplassen på Svanstul følger du grusveien inn forbi Svanstulvann i retning DNT-hytta Fugleleiken. Stien tar av ut til venstre fra grusveien etter ca. 2,3 km - rett etter du har passert broen over Blekktjønnbekken. Dersom du ønsker kan du ta en avstikker 250 meter videre langs grusveien og ta første pause ved Fugleleiken før du går tilbake og begynner på selve stien mot Nare. Stien er godt merket og tydelig oppgått så det skal være lett å finne fram.  

Nare er Skiens tredje høyeste topp, etter Skåråfjell (814 moh) og Ørnenuten (811 moh). Turen går i lett og godt merket terreng, i starten i blåbærlyng, og mot toppen kommer fjellbjørk og røsslyng. På veien passeres flere mindre vann og sommerstid er det fint å bade i flere av disse. Tidlig på høsten kan det også være mulig å finne multer. Om vinteren er det anlagt skiløype mot samme topp som også er godt merket, se egen turbeskrivelse for vinter.  

På toppen finnes en steinvarde og en post hvor man kan skrive navnet sitt. Fra høydepunktet er det fantastisk utsikt over store deler av fylket vårt, og Gaustatoppen troner majestetisk i det fjerne. Det er en utsikt som i klarvær tar pusten fra de fleste. Toppen er naken, og en får en følelse av å være på selve høyfjellet, selv om man fremdeles befinner seg i Skien. 

Dette området er mye benyttet og myrene kan sommerstid være noe våte, det anbefales fjellsko eller støvler.  

Barn i skolealder kan greit klare denne turen hvis en legger til rastepauser.

Adkomst med egen bil

Hit kommer man ved å kjøre nordover fra Skien mot Valebø, og ta av fra fylkesveien etter merket skilt mot Svanstul. Deretter følger 12 km på skogsbilvei før du kommer frem til en stor, anlagt parkeringsplass der du parkerer. Det er bom på skogsbilveien, betaling med VISA-kort. Det finnes kart over turområdet, hvor flere turmål er merket inn, også Nare.

Annonse