Hesnes rundt - Drottningborg, Veråsheia, Vikkilen, Eskedal, Marivold

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  15,7 km
  3 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - nov

En flott fottur på Hesneshalvøya, mye på skogssti, med innlagte utsiktstopper, og noen punkter for den historisk / geologisk interesserte. Ruten gir anledning for egne avstikkere underveis. Beskrivelsen her tar utgangspunkt i start på Drottningborg og retning mot sola:

Første etappe går gjennom skogen til Moysand Camping, og videre opp øst for golfbanen og til Veråsheia (104 moh), turens høyeste punkt, med utsikt over Skagerak fra Arendal til Lillesand. Brukt av tyskerne som utkikkspunkt under krigen, og hytta på toppen er fra den tiden.

Ruten fortsetter i en bue nordvestover gjennom skogen, nesten til Vik, og kommer ut på fylkesveien i Vikkilen. Her går du mot Onsbergkleiva og svinger av inn mot Vikstølen, hvor du etter hvert tar av opp i Eskedalsskogen mot Hula til Bjarne.

Bjarne Strand skal ha gjemt seg for tyskerne i denne hula under krigen. Den er ikke så god å få øye på, så pass på så du ikke plutselig er forbi. Fint sted for et stopp, og enda til fyre opp et bål.

Ruten fortsetter tilbake mot kanten av heia og "panoramastien" langs Vikkilen, før den kommer ut på Vestre Eskedal. Her følger et lite stykke på grusvei før stien fortsetter gjennom skogen til Hesnes Montessoriskole, et fint lekestopp for familier på tur.

Fra skolen fortsetter turen mot Marivold, hvor det er en del valgfrie avstikkere fra hovedtrasseen:

Avstikker 1) til Barselheia, og en kikk på bygdeborgen. Det er funnet spor av forsvarsverk fra bronsealderen, og man forstår godt valget av sted. Og skulle forsvarslinjen ryke så er det jo bare å hoppe i sjøen... :-)

Avstikker 2) til steinbruddet i Mollen. Steinbruddet i Fjære er kjent, men det ble også påbegynt et brudd på Marivold. Nazistenes skulle ha granitten til Hitlers storstilte seiersmonument, den nye hovedstaden Germania. Den rødlige Grimstad-granitten var tiltenkt en triumfbue nærmere 120 meter høy (Champs Elysse er ca 50 meter...), og en kuppelhall ala Panteon på nærmere 300 meters høyde! Arbeidet stoppet når nazistenes krigslykke snudde, og mye av steinen endte som fundament for Grimstad havn. Men fortsatt er steinblokkene godt synlig på Marivold.

Grimstad-granitten er en ca 950 millioner år gammel magmatisk bergart, og er kjent for sin rødlige farge og store korn / krystaller pga sein størkning i magmakammeret.

Avstikker 3) til Rossekniben (56 moh), med god utsiktsvaluta pr høydemeter. Utsyn over skjærgården like til Homborsund Fyr, og inn mot Grimstad by. Rett til havs ser man staken på Hesnesbregen, det norske territorium som er nærmest Hirtshals. Vel nede igjen passerer man Postmannslaget, en tyskerbrakke som Posten senere brukte som feriested for sine ansatte, men som nå er i Grimstad Byselskaps eie og drift.

Avstikker 4) til Dynamittbukta, med gode bademuligheter, fint oversyn over innseilinga til Grimstad, og fine eksempler på lagdelt berg.

Turen fortsetter rundt Marivold og over gangbroa til Rønnes. Her kan man fortsette på veien, men vi følger stien gjennom skogen tvers over halvøya. Herfra kan man følge fylkesveien tilbake til Drottningborg, eller ta av mot Sandum Brygge og videre langs sjøen til Drottningvika, eller bare ta snarveien gjennom skogen (som denne ruta viser).

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering f.eks på grusplassen ved Drottningborg vgs, MEN runden er litt "hop on, hop off", så man kan begynne hvor som helst, og evt ta så mye av runden man vil om gangen.
Annonse

Publisert av