Aurlandsdalen – Historisk vandrerute

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  18,6 km
  7 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - sep

Denne turen er en av våre Historiske vandreruter. Et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Den vakre og sagnomsuste Aurlandsdalen strekker seg fra Vassbygdi i Aurland til Geiteryggen, ved vannskillet mot Hallingdal. Vegen som går gjennom dalen, fra Hol til Aurland, er en av de mange ferdselsvegene mellom Østlandet og Vestlandet. Ruta går igjennom sjeldent vakre og ville dalfører, med tilhørende høyfjell og rike beiter for bufe og villrein.

Les mer om Aurlandsdalen og Historiske vandreruter ved å trykke på lenkene til høyre.

RUTEBESKRIVELSE:

Historisk vandrerute Aurlandsdalen går fra Østerbø på 820 moh. til Vassbygdi – en dagsmarsj på 6 - 9 timer. Med en lengde på nærmere 18 kilometer. 

På denne strekningen merkes lite av den store kraftutbyggingen som foregikk her på 1970-og 80-tallet. Stien går langs gjel og juv, gjennom utsprengte hyller og på murer omkranset av mektige fjellformasjoner. Det anbefales å gå ned dalen, men mange mener at det er en vel så flott opplevelse å starte i Vassbygdi.

Underveis kan man velge å ta en brattere rute ved å gå over Bjørnstigen, rett etter å starten ved Aurlandsdalen turisthytte. Denne er bratt både opp og ned og bør kun gås av de som ønsker en mer ekspondert del av ruten. Se på kartet for mer detaljer.    

Videre kan man ta en pust i bakken på gårdstunet til en av de fraflyttede gårdene Nesbø, Sinjarheim og Almen. Her står husene slik de gjorde den gangen det var fastboende her. Det er også flere tufter etter eldre bosetninger i dalen, samt mange flotte jettegryter. Den største og mest særegne jettegryta er Vetla-Helvete, mellom Heimrebø og Sinjarheim. De store fedriftene og kløvhestene er historie, men stien og broene er holdt i brukbar stand.

I Vassbygdi finner du bussholdeplass, parkeringsplass og et servicebygg med sanitæranlegg.

OBS! Det kan forekomme steinsprang og store vannmengder i alle bekker og elver i snøsmeltingsperioden. På den tida anbefaler vi å unngå å ta pauser ved bekker og elveløp. Vi anbefaler å følge særlig nøye med på værmeldingne og lokale råd på facebooksida til Venner av Aurlandsdalen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Alternativt, parker ved Geiteryggstunnelen og deretter ta buss tilbake. 

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse