Historisk vandrerute Aurlandsdalen

Publisert av: DNT Oslo og Omegn
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  16,6 km
  7 timer
  En vei
 • Sesong
  Mai - sep

Den nederste strekningen av Aurlandsdalen, fra Østerbø til Vassbygdi, ble høsten 2018 lansert som Historisk vandrerute.

Vegen gjennom Aurlandsdalen fra Hol til Aurland er en av de mange ferdselsvegene mellom Austlandet og Vestlandet. Dette sjeldent vakre og ville dalføre med tilhørende høyfjell, med rike beiter for bufe og villrein, har i uminnelige tider hatt stor verdi. Så sent som i 1850 var det i alt ti gårdsbruk og husmannsplasser i Aurlandsdalen. Naturelskarar av alle slag har skildret dalen.

Denne ruta går langs elva, og følger det som var kløvveien til Østerbø og Steinbergdalshytta til utpå 1970-tallet. På vei over Langedøla og inn på sti forbi Viki seter og stidelet til Stonndalen inn Kringledalen og over Klovafjellet. Man fortsetter langs nordsiden av dalbunnen ned gjennom bjørkeli til stup mot Nesbø. Her lå tidligere den beryktede Nesbøgalden med skrøpelige, loddrette og vannrette stiger som var festet til sprekker i fjellet. På første del av 1900-tallet ble det sprengt ut en kløvsti her.

Forbi Nesbø, som ligger vakkert til ved vannet. Herfra går stien litt opp fra elva og følger dalen nedover til stidelet til Bjørnstigen. Videre langs elva på kløvveien som ble sprengt ut på 1950-tallet. Elva er et imponerende skue hvis vannføringa er stor. Nedover og forbi stidelet for umerket rute opp til rv50 og Berdalen og videre til stidelet der ruta om Bjørnstigen kommer ned. Videre etter hvert meget bratt ned til elva. Lønnsom avstikker til den store jettegryta Vetlahelvete vest for stien før nedstigninga. Langs elva til Bridlebrui og stidelet til Stonndalen om Frivoll. Opp i dalsida til helårsbru over Veiverdalselvi og til Sinjarheim. Bratt ned den tidligere Sønnerheimsgalden, nå utsprengt kløvvei, til den plassen Almen under en steinblokk. Sommerbruer over Grovselvi før Almen. Videre langs elva ned til Vassbygdi. Ingen overnatting her, men det går buss til Aurland og Flåm i sommersesongen, og her er det flere overnattingsteder steder.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Rutebuss fra Aurlandsvangen til Østerbø eller Vassbygdi.

Varsel

Annonse