Fottur til Reinaknuten (787 moh.) fra Bjørheimsheia

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 10,0 km
  • 5 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 616 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - okt

Følger du Rv 13 Ryfylkeveien fra Tau, vil du etter 10-15 km kjøring passere noe av den mektigste naturen Rogaland kan by på. Fjellmassivene på begge sider av Tysdalsvatnet gir en imponerende ramme. Denne "Bjørheimskjeften" var i eldre tider et viktig seilingsmerke.

På sørsida av vatnet reiser de bratte fjellveggene seg opp til Reinaknuten, 787 moh.

RUTEBESKRIVELSE:
For å komme opp til dette populære turmålet, tar du veien opp til hyttefeltet 4 km sørvest for Reinaknuten. Her er det tufter etter stølsbygninger som kan spores tilbake til middelalderen.

Fra parkeringsplassen går det merket sti til toppen. Den første kilometeren opp til Strandabrynene, går fra glissen furuskog og over i lyngheier. Videre er det en noe brattere kneik opp på sørvestsida av Krossen - før det flater ut vel en kilometer. Du krysser nå grensen mellom Strand og Hjelmeland kommuner. Den siste biten opp til Reinaknuten har en stigning fra 600 til 748 m.o.h. og er turens hardeste parti.

Fra Reinaknuten er det på klare dager et praktfullt skue over store deler av Rogaland, fra ytterste holmer i vest til de høyeste fjelltopper innerst i Ryfylke. Ruten til Reinanuten er første del av en gammel ferdsels- og driftevei til Årdal og Årdalsheiene. Du kan fortsette til Målandsdalen fra Reinaknuten.

Løype: Merket sti. 10 km, høydeforskjell 430 m. 5 timer.

Båndtvang: hele året. Dyr på beite i området.

Kart: Turkart Lysefjorden 1: 50 000.

Adkomst med egen bil

Egen transport. Rv. 13 til Bjørheimsbygda. Herfra følg veien mot Leite og Jørpeland vel 3 km. Ta til venstre til hyttefeltet i Bjørheimsheia. 
Parkering: Opparbeidet.

Adkomst med kollektivtransport

Annonse