Spennende nærtur over Grefsenåsen til uteliggerhytta og utsiktspunkt

Legg til huskeliste
Annonse

Den hemmelige uteliggerhytta til Harald Grande, eventyrskog, bading i Trollvann og noen av Oslos fineste utsiktspunkter er noe av det du kan oppleve på denne turen over Grefsenåsen og Grefsenkollen.

Grefsenåsen er sammen med Solemskogen, Linderudkollen og Årvollåsen et eldorado for fine nærturer i Lillomarka. Det er den sørlige delen av Grefsenåsen som er mest i bruk, med et nettverk merkede og umerkede stier på kryss og tvers av åsen, i tillegg til lysløype, grusveier og ikke mindre enn to alpinbakker. Med dette anbefalte turforslaget holder vi oss mest mulig i skogen og får samtidig med oss noe av det beste Grefsenåsen og Grefsenkollen kan tilby.

Turen starter ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Fra bussholdeplassen tar du til venstre inn Akebakkeskogen og fortsetter oppover den svingete veien. Etter et kort stykke flater det ut og du følger veien helt frem til en snuplass. Kryss snuplassen og fortsett forbi bom og inn på grusvei. Du følger grusveien et stykke og holder mot høyre i første kryss, og fortsetter til du kommer til blåmerket sti.

Ta inn på blåmerket sti mot venstre og fortsett inn i skogen i lett stigning. Etter et par hundre meter krysser du alpinbakken første gang. Fortsett videre på stien et kort stykke før du kommer til hovedbakken i Grefsenkleiva skisenter. Her går du oppover to avsatser i skibakken, før du krysser den og fortsetter inn i skogen på andre siden. Stien starter rett bak lysmast.

Du nærmer deg nå uteliggerhytta til Harald Grande, som ligger midt i det som kanskje er det flotteste skogsområdet som står igjen på Grefsenåsen. Den umerkede eventyrstien er lett å følge, der den går langs et overheng i fjellet. Etter noen hundre meter kommer du til uteliggerhytta, som ligger klistret til fjellveggen.

Harald Grande bodde i denne hytta fra 1956 til 1983. Han var ikke den eneste som bodde i slike skjulte hytter i disse traktene i årene etter krigen. Alle de andre uteliggerhyttene i dette området ble brent i 1964, men hytta til Harald Grande var så godt gjemt at den ble stående. I dag er den et kulturhistorisk minne etter denne spesielle delen av både Oslos og Oslomarkas historie.

Fra uteliggerhytta fortsetter vi innover i skogen, og holder oss langs åssiden. Det går i lett stigning, og etter et kort stykke treffer vi igjen den blåmerkede stien som går i retning Trollvann. Ta inn mot venstre på den blåmerkede stien og følg denne til demningen på Trollvann. Istedenfor å kryss demningen, fortsetter du på umerket sti langs den vestlige bredden av vannet helt frem til skianlegget. Rett før du kommer til Trollvannstua, tar du til venstre og opp alpinbakken langs blåmerket sti. Denne tar deg til toppen av Grefsenåsen, til Grefsenkollen restaurant og fantastisk utsikt over Oslo, Oslofjorden og marka.

Det høyeste punktet på Grefsenåsen, kalles Grefsenkollen. Her har det vært restaurant siden 1927, da Ringnes bryggeri åpnet Grefsenkollen sportsstue. Fra restauranten har du muligens den fineste og beste utsikten over Oslo, med 180 graders panoramautsikt mot byen, fjorden og marka.

Turen fortsetter videre som en utsiktstur nedover sørvestsiden av Grefsenåsen, hvor du finner mange flotte utsiktspunkter og de beste hengekøyeplassene. Fra restauranten fortsetter du ned til den store parkeringsplassen, og krysser denne diagonalt. I det sørlige hjørnet av plassen, går det en tydelig, men umerket sti inn i skogen. Følge denne i rundt 100 meter til du kommer til et gnistrende utsiktspunkt. Utsikten herfra gir deg følelsen av komme «tett på» fjorden med øyene og Nesodden, Rådhuset, Barcode, Oslogryta, Holmenkollen og åsene som kranser den. I det fjerne ser du Kolsåstoppene, Skaugumsåsen og forbi Vardåsen i Asker.

Ta videre inn mot venstre, hvor du finner en umerket sti i slak og lett nedoverbakke og lettgått terreng. Enkelte steder kan stier være litt vanskelig å følge, i tillegg til at det er flere kryssende stier. Du passerer flere fine utsiktspunkter. Etter rundt 500 meter kommer du til et nytt flott utsiktspunkt over sentrum og fjorden, merket på kartet med høyde 288. Herfra svinger stien mot venstre langs åssiden, og innover i skogen. Etter et kort stykke går den brått til høyre, og stedvis bratt til lett nedoverbakke. Noen hundre meter senere kommer du til veien Akebakkeskogen, hvor du tar til høyre og følger den ned til bussholdeplassen i Grefsenkollveien

Adkomst med egen bil

Det er ikke offentlig parkering i Grefsenkollveien hvor turen starter. Det beste alternativet er å ta buss til startstedet.

Adkomst med kollektivtransport

Buss til holdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien.
Annonse