SignaTUR Norge på tvers

Publisert av: Trondhjems Turistforening
Annonse

Om turen

Sylan byr på en ekspedisjonsopplevelse ingen andre fjellområder kan skilte med. Du kan krysse Norge på tvers langs 63º nord, helt fra fjorden i Stjørdal og ende opp ved svenskegrensen i Tydal. Og hele veien følger du turistforeningens merkede ruter og overnatter på betjente og selvbetjente hytter. En krevende ekspedisjon, men du slipper å bære telt, sovepose og mat... Norge på tvers er på DNTs SignaTur liste - lista over Norges ypperste langturer. Turen må bookes i 2020 og man må gå på fastsatte datoer fra fjord til fjell.

Den offisielle nettsiden finner du her: www.norgepaatvers.no

Dag 1: Stjørdal - Kvitfjellhytta, 31 km

Turen starter fra Nord-Trøndelag turistforenings kontor i Stjørdal, gangavstand fra fly, buss og tog. Herfra går turen over E14 og inn på Kirkevegen som fører over i Prestmo-vegen, og Stjørdaselva krysses. Vegen går langs sørsiden av Sjørdalselva som følges østover til Hembre Gård. Fra Hembre gård følger du vegen 4 km videre oppover. Ta av opp Tronskodalen hvor du tar av sørover mot Litltjønna, Flaksjøen og videre over Ertsgardsfjellet og fram til hytta. Det er mulig å dele opp denne etappen. Les mer på www.norgepatvers.no

Dag 2: Kvitfjellhytta - Prestøyhytta, 12 km

Nå er du inne i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Ruta går i åpent fjellterreng, skogsterreng med rygger og smådaler med gamle setervoller.

Dag 3: Prestøyhytta - Schulzhytta, 16 km

Langs denne ruta passerer du flere spennende kulturminner, og en avstikker til Kvernfjellstoggo i Høgfjellet eller til kvernsteinsbruddene på begge sider av Storkvernfjellvatnet, vil gi deg innblikk i gammel kvernsteinsdrift. På denne strekningen er det også flott utsikt både til Roltdalen og Fongen-massivet og mot Skarvan og Kvernfjellvatna. Vel framme på Schulzhytta får du i betjent sesong servert middag og frokost og en varm dusj venter deg.

Dag 4: Schulzhytta - Ramsjøhytta, 16 km

Denne etappen starter i storvokst gran- og furuskog i Roltdalen, går over i bjørkeskog og etter hvert i slakt fjellterreng. Ruta går over og gjennom Ramskaret og fram til den selvbetjente Ramsjøhytta som ligger flott ved Ramsjøen. På en godværsdag anbefaler vi å legge turen over Fongen.

Dag 5: Ramsjøhytta - Storerikvollen, 18 km

Ruta går i variert, åpent fjellskogterreng hele vegen. Gjennom øvre partier av Sankådalen går ruta langs grusrygger og over grussletter som er breelvavsetninger fra siste istid.

Dag 6: Storerikvollen - Nedalshytta, 22 km

Ruta går dels over tørre flyer, dels i myrlende, østover inn mot Sylmassivet. Den går i lange partier høgt og fritt med fin utsikt, vestover Nesjøen og Esandsjøen og fjellene videre vestover. Store partier av ruta er klopplagt, noe som gjør dette til en lett og trivelig etappe. På en godværsdag anbefaler vi de høgdesterke med spreke bein å legge inn en topptur til Storsylen som en del av dagsetappen.

Dag 7: Nedalshytta - Svenskegrensa/mål ved Sylsjøen og ev. videre til Stugudal, 5 km (23 km til Stugudal)

Dette er turens sjarmøretappe. Fra hytta og opp til svenskegrensen ved Sylsjøen er det i overkant av 5 km, og vel fremme kan du slå deg selv på brystet og vite at du nå har krysset Norge på tvers langs langs 63º nord. Registreningstavla står på riksgrensen ved riksgrenseskiltet før man kommer opp til Sylsjøen. Det er også satt opp ei ekstra registreringstavle på E-verkets bygning ved Sylsjøen. Denne er ment for skiturer, etter som registreringstavle ved riksgrenseskiltet kan være nedsnødd.

På sommerturene kan du velge å avslutte turen ved riksgrensen og selv ordne med transport til Stugudal eller å vandre videre til Stugudal, hvor det er bussforbindelse til Stjørdal og Trondheim. Dette er en flott tur som går gjennom den mektige "porten" Skardøra i Skardsfjellmassivet.

Vinter

Fra Stjørdal til Kvitfjellhytta er det vintermerka fra Vindsmyra og Ytteråsen. Kvitfjellhytta, Prestøyhytta til Schulzhytta er ikke vintermerka. Det er ikke vintermerking fra Nedalshytta til Riksgrensa. Ruta har sammenhengende permanent vinterstaking fra Schulzhytta og helt til Nedalshytta.

Les mer på www.norgepaatvers.no

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Med buss, fly eller tog til Stjørdal.

Adkomst med offentlig transport

Tog fra Åndalsnes, Oslo S, Trondheim S eller Bodø til Stjørdal/Værnes. Les mer på: norgepatvers.no
Annonse