Rallarvegen - en klassiker for fjellsyklister

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende sykkeltur
  • 79,4 km
  • 10 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1198 høydemeter totalt
  • Sesong: Jul - sep

Sjekk aktulle føremeldinger på www.bergenoghordalandturlag.no/føremeldinger før turen.

Rallarvegen mellom Haugastøl og Myrdal er den suverent mest populære sykkelturen i den norske fjellheimen. Årlig tar om lag 20 000 syklister turen gjennom det storslåtte fjellandskapet i Skarvheimen i overgangen mellom østlandet og vestlandet.

RUTEBESKRIVELSE: Haugastøl - Finsehytta - Hallingskeid - Myrdal/Flåm  

Turen følger anleggsveien som ble laget da Bergensbanen ble anlagt rundt forrige århundreskifte. Her er det mye flott høyfjellsnatur og kulturminner fra et av Norges største anlegg. Terrenget skifter mellom rolige østlandsfjell øst for vannskillet og bratte vestlandsdaler på vestsida. I nord ruver det mektige Hallingskarvet med sine 1900 meter og i sør ligger Hardangerjøkulen med blåis og bresprekker. De fleste starter fra Haugastøl for å unngå trafikken langs riksveien, men det er mulig å starte på Geilo eller Ustaoset også. Vil du ta en kjapp og lett variant kan du starte på Finse og avslutte på Myrdal. Husk at sesongen er kort - ikke før i slutten av juli er hele veien farbar. Skal du sykle før dette kan turen deles opp fra Haugastøl til Finse og fra Hallingskeid til Flåm, med togtur imellom.  

Dag 1: 

Du starter på Haugastøl og Finse er et passe mål for dagen. Her kan du ta inn på den betjente Finsehytta. En avstikker til brearmen Båisen på Hardangerjøkulen tar bare noen timer og er vel verdt turen, men stien er helt uegnet for sykling. Det er også mulig å få føring på breen ved å kontakte overnattingstedene på Finse.  

Dag 2:

På vei videre mot Fagernut neste dag må du regne med flere snøskavler og noe dårlig veidekke. På Fagernut frister Rallarmuseet med rallarvafler og sluskesuppe. Ved Tågåvatnet begynner nedstigningen. Veien er litt dårlig ned mot Grjotrust, før det går lettere mot Hallingskeid. Den selvbetjente turistshytta er et populært overnattingssted og et passende stopp hvis du ønsker å dele opp turen i flere etapper. Hallingskeid står ulåst og har proviant til salgs. Turen forbi Fagernut til Hallingskeid tar deg over veiens høyeste parti på over 1300 meter.  

Dag 3: 

Turen fortsetter langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det trange Klevagjelet. Her tar den virkelige vestlandsnaturen over og veien blir bratt. Som gammelt kulturminne er den uten autovern (og dermed usikret mot fossestrykene) og underlaget er ujevnt og steinete. Er det barn med i følget bør sykkelen trilles i de vanskelige partiene, før det bærer utfor mot Reinungavatnet. På den andre siden av vannet ligger Vatnahalsen hotell med flott utsikt over Flåmsdalen. Ned de 21 krappe hårnålssvingene er det mye løs grus. Ved Vatnahalsen må du velge om du vil trå opp igjen til Myrdal på bergensbanen eller fortsette den lette veien ned til Flåm ved fjorden. Det siste er avgjort flottest, men det er bratt og krevende for bremsene! Gå heller av i partier om du føler at de ikke er gode nok. Utsikten nedover dalen er imponerende, med Flåmsbanen som snor seg ned fjellsida delvis i tunell, og maleriske fossefall med fjorden i enden av dalen. Vel nede i Flåm er det flere overnattingsmuligheter, men de bør bestilles på forhånd, eller du kan velge å få sendt syklen og ta toget tilbake med en gang. (Toget har plass til 10 sykler per avgang) Flåmsbanen er en av verdens fineste togturer og en opplevelse i seg selv. Det også mulig å ta lokaltog vestover til Uppsete og fortsette til Voss. Den første delen av strekningen går også her langs den gamle Rallarvegen. Et annet alternativ er å ta båt fra Flåm til Bergen.

Anbefalt sykkeltid med innlagte pauser er:

Haugastøl – Finse 3-4 timer (27 km) Finse - Haugastøl 2-3 timer (27 km)

Finse – Fagernut 1 time (10 km) Finse – Hallingskeid 3 timer (21 km)

Hallingskeid - Flåm 3 timar (32 km)

Finse – Myrdal 5 timer (38 km)

Finse – Flåm 5-6 timer (53 km)

Turforslaget er utarbeidet i samarbeid med Syklistenes Landsforening. For ytterligere tips og informasjon se 

Rallarmuseet 

Rallarvegen  

Visit Flåm  

OBS

Store føremessige variasjoner fra år til år, sjekk førerapporter: https://www.rallarvegen.com/rallarvegen-report Merk: På noen strekk langs ruta er det dessverre forbudt å telte. Beregn god tid med mindre barn på egen sykkel. De vil trenge hjelp til å passere snøfonner og ned Myrdalsvingene. På den første delen fra Haugastøl kan man treffe på noen biler, men fra fylkesgrensa lengre vest er den stengt for vanlig kjøring.

Adkomst med egen bil

Bil til Haugastøl, fra Oslo eller Bergen, og tilbake fra Myrdal eller Flåm enten med buss eller tog.

Adkomst med kollektivtransport

Tog til Haugastøl. 

Annonse