SignaTUR i Tafjordfjella

Legg til huskeliste
Annonse

Minst én gang i livet bør du unne deg en SignaTUR. SignaTUR er en samling av Norges ypperste langturer – nøye utvalgt, kvalitetssikret og varmt anbefalt av DNT. Rutene er skiltet og går langs Turistforeningens T- merkede stier.

SignaTUR i Tafjordfjella

Midt i mellom to av vestlandets største turistattraksjoner, Trollstigen og Geiranger, ligger et fjellområde med et rikt stinett i fantastisk natur, med landskap som vi kjenne igjen både fra østlandet og vestlandet. De store turisthordene møter du ikke på her inne, men trivelige fjellvandrere er det mange av. Denne turen tar deg med gjennom hele dette fjellområdet, og de fire første dagene går i Reinheimen nasjonalpark. Turen kan gjøres både kortere og lenger dersom det er ønskelig. 

Dag 1: Grønningsæter-Tjønnebu

Om sommeren går det turistbuss mellom Åndalsnes og Geiranger. Denne stopper ved Grønningsæter på forespørsel. Fra veien tar det 3-4 timer til den ubetjente hytta, Tjønnebu.

Ruta har jevn stigning opp den vakre Steindalen, og her er det fine plasser å hvile på underveis. Rundt Tjønnebu er det godt fiske og fine små toppturer.

Vi går nå på en del av den nye pilegrimsleden mellom Valldal og Nidaros. I januar 1029 rømte Olav den Hellige gjennom Valldal med fienden i hælene. Trolig passerte han gjennom her.

Dag 2: Tjønnebu-Vakkerstøylen

Fra Tjønnebu går turen i lett terreng mot Illstigvatnet, her blir det til gjengjeld litt dramatisk. Illstig betyr fra gammelt av at det er vanskelig å passere. Fjellsiden går rett ned i vannet, men det er lagt ut vaier til å holde seg i. Etter dette er det udramatisk, men vakkert ned Børrebotten og Grøndalen til selvbetjente Vakkerstøylen.

Vakkerstøylen er et gammelt tømmerhus som er laftet ned, og satt opp her inne i 1928. I de første årene var hytta betjent, men den fungerer nå veldig godt som en selvbetjent hytte.

Dag 3: Vakkerstøylen-Pyttbua

Dagen starter med ca. ti minutters rotur over vannet, men det er viktig at det hele tiden ligger en båt på hver side, slik at de som går andre veien kan komme seg over også. Båtene blir tatt inn i september-oktober. Følg med på aast.no.

Deretter er det bratt og tungt opp langs Tungegrova, men stigningen går ganske fort. Det er lagt ut tau her til å holde seg i. På stiens høyeste punkt er det storslagen utsikt mot Tafjordfjellas giganter, Puttegga(1999) og Karitinden(1983). Deretter er det lett ned til Pyttbua, som er en stor selvbetjeningshytte. Denne turen tar ca. 4-5 timer.

Dag 4: Pyttbua- Veltdalshytta

Vi kommer nå inn i hjertet av Tafjordfjella, og den ville Veltdalen har en rik historie.

Fra Pyttbua går turen opp forbi Radiovatnet. Vannet har sitt navn fra krigen. Jula 1944 tok Olav Aarsæther imot en radiomelding herfra da de ikke rakk tilbake til Fieldfarehytta til avtalt tidspunkt, derav navnet. I Veltdalen ligger snøen lenge, og etter Radiovatnet er terrenget mye en blanding av snø og stein. Det er en kort, men bratt kneik ned det siste stykket til Veltdalshytta. I Veltdalen er det mye som har skjedd, og historien har blitt tatt vare på. Her er museum etter kraftutbygginga på 1920-tallet, og her er ikke minst den ikoniske Fieldfarehytta, som er en tro kopi av skjulestedet Lingekarene Joacim Rønneberg, Olav Aarsæther og Birger Strømsheim brukte i 1944-45.

Dag 5: Veltdalshytta-Reindalseter

Denne dagen går vi nedover en fantastisk vestlandsdal, og utsikten ned i Reindalen tar pusten fra de fleste. Ca. 4 timer tar denne turen, som går fra det golde høyfjell til gammel furuskog. Reindalseter er betjent om sommeren, så det er bare å glede seg til 3 retters middag, og kald drikke på verandaen.

Dag 6: Reindalseter- Danskehytta

Dette blir den lengste dagsmarsjen. Turen er beregnet til ca. 6 timer, men det er 6 flotte timer fra frodig skog til høyfjell. Turen starter ganske tøft opp til Daurmålshaugen, men da føler man at man også er oppe. Videre mot Danskehytta blir det mer og mer høyfjell. Her ligger vinteren lenge. Vi passerer dammen på Viksvatnet før vi starter den siste oppstigninga mot Danskehytta på 1450 moh. Hytta har navnet sitt fordi den blei delvis finansiert av innsamlede midler fra danske DNT-medlemmer.

Dag 7: Danskehytta-Grotli

Dette er en lett dag der det nesten bare er nedover. Terrenget er som regel tørt og fint også. Stien går langs Viksvatnet, før det går slakt nedover mot Kjæringtjønne og ned mot Grotli. Turen er beregnet til 4 timer. På Grotli er det hotell, og bussforbindelse både til øst og vest.

Adkomst med egen bil

Fra Valldal kjører man oppover dalen til Grønningsæter. Det er bompenger den siste biten til parkeringsplassen.

Adkomst med kollektivtransport

Se en-tur.no - tjeneste for planlegging av reiser med buss, tog, båt, trikk og t-bane.

Om sommeren går det turistbuss mellom Åndalsnes og Geiranger. Denne stopper ved Grønningsæter på forespørsel. Fra veien tar det 3-4 timer til den ubetjente hytta Tjønnebu

På Grotli er det hotell, og bussforbindelse både til øst og vest.

Annonse