Monsen minutt for minutt: Hardangervidda

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 53,0 km
  • 4 dager
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 861 høydemeter totalt
  • Sesong: Jul - sep

Året 2018 fylte DNT 150 år og i samarbeid med NRK Sommeråpent ble det laget en fellestur over fire turområder: Hardangervidda, Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. 

Dette er ruten for Hardangervidda  

Dag 1: Dyranut (RV7)- Stigstuv (13 km)

Fra Dyranut går stien på vestsiden av Vetle Skiftessjøen. Etter ca 1 km er det et stikryss hvor stien til Stigstuv tar av østover. Ruta er omlagt fordi det ikke lenger er drift på Bjoreidalshytta. Stien går sørøstover i lettgått terreng, krysser Nybubekken og Larsbubekken som må steingås. Herfra sørøstover forbi Bjoreidalshøgda til veien og et kort stykke langs den og så på sti mot sørøst til det nye stidelet til Halne, Krækkja og Nybu (T-merkinga ned til Nybu er fjernet fordi Bjoreidalshytta er nedlagt) ved enden av Loftstovedalen. Videre i samme retning til Store Nordmannsslepa og langs denne innover Stigstudalen til Stigstuv. På sørsida av Stigstudalen ligger Falkafangaren og Hyttehaugen med tufter etter gamle falkfangerhytter. Ferdaveien (slepa) her er gammel.

Dag 2: Stigstuv - Rauhelleren (13,5 km)

Østover på sørsida av Stigstutua og på nordsida av Holmetjønnan. I østenden av vannet, der Store Nordmannsslepa tar av mot Tormodbrotet, ligger ruinene av Holmetjønnlægret. Bekken steingås i oset. Videre over Tormodfloti og mot de markerte Raudhellerskoran, stidele til Skaupa og Halnefjorden her. Under Rauhellerskorane med fint ekko og muligheter for å se fjellvåk. Vid utsikt over Langesjøen der Rauhelleren ligger vakkert til på gressvoller.

Dag 3: Rauhelleren - Heinseter (13,5 km)

Langs Langesjøen mot nordøst til stidelet til Lågaros, Mårbu og Solheimstulen nord for Hansbu. Videre langs Djupa og på sommerbru over bekken sør for Blåurdlægret og til stidelet mot Åan. Opp mot nord over Geitsjøhovda mot nord og over Selstjønnbekken og i østskråninga av Selstjønnutan og ned til Heinseter.

Dag 4: Heinseter - Tuva (12 km)

Over helårsbru til stidele Åan. Stort fangstanlegg for rein like nedenfor stidelet. Slakt opp forbi stidele til Lappsteinen og Fagerheim og opp gjennom skaret mellom Store Grønenuten og Grasnuten. Ned over flyene i variert lende fram til Tuva. Gangbane lagt sommeren 2011 de siste ca 2 km mot Tuva. Herifra kan man gå eller ta transport tilbake til Geilo 

Adkomst med egen bil

RV 7 til Dyranut.

Adkomst med kollektivtransport

Det går rutebuss forbi Dyranut. Fra Tuva er nærmeste stasjon Ustaoset eller Geilo, rutetidene finner du på nsb.no (alle tog stopper både på Geilo og Ustaoset).
Annonse