Topptur til Tyriåsen

Annonse

Om turen

Blant Lardals mange fine turmål er Tyriås på Topp 10-listen, der den ligger østover i skogene fra Gavelstad.

Toppen er på 449 moh, og det er valgfritt om du ønsker en lang, bratt eller kort tur opp til toppen. Den lange starter nedenfor bommen på Gavelstad. Da sparer du 50 kroner i bomavgift og får 6 km en vei, tilbake i vekslepenger! Gangtiden herfra er på 1,5 til 2 timer i rolig tempo. De første 5 km er det skogsbilvei. Her går det fint å sykle også. Skulle du ha mye penger eller liten tid, så kjører du opp til parkering for enden av skogsbilveien, og rusler de siste 700 meterne opp til toppen.

Følg blåmerket vei, og skilting.

Oppe på toppen går du sørover til utsiktspunktet. Her finner du muligens Vestfolds flotteste utsikt, og postkassen for topptur-registrerering. Det går rykter om at dette er en flott skueplass for orrhane-spill på rett tid av året.

Den litt brattere turen er å gå sydfra. Da kjører inn fra Hvarnes, gjennom Holtebygda til Solbergvannet. Når du ser rasteplassen ved vannet, snur du og kjører 600 meter tilbake, og tar første vei til høyre. Der finner du både bom og parkering. det er 3,2 km til toppen herfra, hvorav 1,8 km er på vei.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Følg rv 400 til Svarstad ta av mot Gavelstad, alternativt kan tas av ved Hvarnes, kjøre gjennom Holtebygda til Sognsvannet. Se detaljert beskrivelse i teksten.

Annonse