Fjøløy - fra fort til folkets friluftsperle

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,1 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - okt

I over 70 år har det 270 dekar store området på Fjøløy vært stengt for allmennheten. Fortet ble etablert av tyskerne i 1941 og overtatt av det norske forsvaret i 1945. Deretter fikk området tjeneste som kystfort fram til 1999 og øvelsesområde fram til 2009. I 2011 ble det gjort om til friluftsområde, og blant annet har Stavanger turistforeningen oppgradert den lille mannskapshytta på toppen av Storevarden. Hytta er nå fullrestaurert som utleiehytte med 10 sengeplasser.

På Fjøløy finnes mange minner fra krigens dager. På tur i området kan du blant annet oppleve gamle kanoner, brakker og bunkers i et nydelig landskap med flott utsikt. Turen fra parkeringsplassen til kanonstillingene tar bare 10 minutter, og for en som ikke har opplevd krigens gru, gjør det sterkt inntrykk å se disse installasjonene.

En stor opplevelse er også turen ut til Fjøløy fyr. Fyret ble opprettet i 1849 som et fiskefyr og ble automatisert i 1977. I 1983 ble fyret erstattet av en fyrlykt. Både fyret og de omkringliggende bygningene er godt bevart, og det blir som et lite museum her ute i havgapet. En kan nærmest se hvor værhardt det kan bli her på ruskedager.

Løype: Turveier og turstier av ulik lengde.

Verd å se: Fjøløy fort og Fjøløy fyr.

Båndtvang hele året.

Kart: Norge-serien Stavanger 1: 50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Med bil på E39 til Mosterøy. Følg skiltingen mot fyret. Godt skiltet parkeringsplass for tur både til fortet og fyret.
Annonse