Trogfjell i Åmli kommune

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 3,6 km
  • 3 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 295 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Den slette, blanke fjellveggen i Trogfjell er et svært karakteristisktrekk i landskapet og et kjennemerke for Åmli sentrum. Det er 1,8 km og ca.300 høgdemeter fra starten ved museet og opp til toppen. Det er forholdsvis lett, jevn stigning opp til Timmeråsen hvor det flater ut et stykke før stigningen fortsetter oppover mot toppen. Fra Timmeråsen er det fin utsikt ned mot bygda, mot elva og de fine jordene på Engenes. Stien videre er bratt, men god og snart er man oppe ved den store refleksplata som står like ved stien. Her går telefonsignaler fra Åmli via en sender i sentrum og blir fanget opp og reflektert fra denne plata oppe på heia og sendt videre til en mottager på masta ved sjømannsskolen i Arendal. Bekken fra Stemtjønn krysses og det går i flatt og slakt stigende terreng opp til toppen. Oppe ved fløyen på toppen er det ideelt å ta en rast mens man nyter den flotte utsikten. Om man ønsker å følge en annen veg tilbake kan man fortsette nordover over toppen og ned langs den gamle slalombakken og så følge den lite trafikerte bilvegen tilbake til utgangspunktet. 

ALTERNATIVER: Klatreruta fra Timmeråsen kalles Via Ferrata Trogfjell den har 300 ståltrinn som er boret inn i fjellet og hever seg 200 høgdemeter opp til fløyen på Trogfjell. Les mer på http://www.åmli.no/. Turen opp til Trogfjell starter like nord for Elvarheim Museum og hva er da mer naturlig enn å ta en tur innom. Elvarheim Museum er et jakt- og fangstmuseum og er bygd opp omkring samlinga til fangstmannen Aslak Harstveit fra Gjøvdal. Den viser også ei utstilling om bjørnejegeren Olav Tverrstøyl frå Åmli. Museet er åpent i skoleferien og ellers for grupper etter avtale. NAVNET TROGFJELL: Den mest fornuftige forklaringa på navnet Trogfjell er vel at det ser ut som et omvendt trau, eller trog som de sier i Åmli. Den mere fantasifulle forklaringa er om trollkjerringa i Trogfjell som skulle ned i dalen på julaften for å se om ungene hadde vært snille. Hun tok snarvegen utfor fjellsida på bagstetrauet, men fikk litt for god fart og for lukt ut i fossen.

Adkomst med egen bil

Kjør til Åmli sentrum og over den gamle brua til vestsida av elva, 250 m nordover tar stien av. Parker eventuelt ved museet like nord for brua.
Annonse