SETERMARKA NATUR- OG KULTURSTI
Setermarka ble i forrige århundre brukt til setring og beitemark for husdyrene på gården «Galtnessætran». Fra 1950-årene ble det gjort et formidabelt skogreisningsarbeid med bygging av traktorveier, grøfting av myr og planting av furu. En økende elgstamme på 1980-tallet forsynte seg grovt av ungskogen.
I dag er Setermarka et viktig vinterbeiteområde for elg, et populært turområde og et verdifullt skogsområde for opplevelsesgården Setran, med både kulturskog og gammelskog av god kvalitet. Denne turstien fører fram til Lepptinden (4,8 km). Stien følger traktorveien fram til naturmøteplassen ved Nessa (1,2 km). Her er det en overbygd bålplass. Fra møteplassen følger stien traktorveien opp til veidelet og videre til Setersetran (2,8 km). Derfra er det 2,0 km til Lepptinden etter en mer krevende sti i delvis bratt terreng. Utsikten fra tinden er absolutt verdt turen. Fra Lepptindtjønna kan en velge å gå videre ned til Oplø (2,4 km) eller til Krokvatnet (2,8 km).
NATURMØTEPLASSEN
Naturmøteplassen kan benyttes av alle som ferdes i Setermarka. Den ble satt opp av Salsbruket 4H sammen med Setran 4H-Gård på dugnad. Arbeidet er støttet av 4H og Gjensidigestiftelsen gjennom «Miljøløftet». Her kan du koke deg kaffe, grille eller bare slappe av – til alle årstider. Kaffevann henter du i bekken som renner forbi. Bygningen ligner på sommerfjøset som sto her i forrige århundre. Vær forsiktig med varmen, og forlat plassen slik du selv ønsker å finne den.
Du kan velge å følge traktorveien til Setersetran (1,6 km), og videre til Lepptinden (2,0 km), gå til Finnenget (1 km v/fv. 776) eller til Setermyrene (1,2 km v/fv. 776).
SETERSETRAN
Setersetran var seter under gården Galtnessætran (nå Setran). Setervollen ble ryddet og tatt i bruk som seter på midten av 1800 tallet av Ole Hansen og Nikoline Pedersdtr. Det ble kinna smør og koka ost her om somrene fram til midten av 1900-tallet. Petra og Hjalmar Galtnessætran var de siste som hadde med seg kyrne hit om somrene.
På setervollen finner vi tufter av 4 bygninger. Hver seter bestod vanligvis av eldhus, fjøs, løe og ei møssmørhytte. Ett av husene ser vi har stått over bekken. Bålplassen i dag ligger midt på den gamle setervollen, som en ser konturene av mellom grantrærne, som ble plantet rundt 1950. Herfra kan du gå videre til Lepptinden (2,0 Km), Krokvatnet (4 Km) og Oplø (3,4 Km v/ lysløypa), eller til Setermyrene (2,8 Km v/Fv. 776) eller til Finnenget (2,6 Km v/Fv.776)