Topptur til Høgås (328 moh.) (Topp er Toppers)

Annonse

Om turen

Toppen inngår i Asker Turlags "Topp er Toppers".

Ved utsiktspunktet på Høgås kan du registrere deg i SjekkUt-appen eller i boka som ligger i turkassa. Kanskje du klarer flere turer hit i løpet av året? Turbøkene er lagt ut mellom 1. mai og 1.november.

På toppen av Høgås kan du også drømme deg tilbake til gamle dager. Her finner du hustufter, rydningsrøyser og steingjerder. Ta turen dit og tenk på dem som levde der. Hvordan tror du de skaffet vann til folk og fe?

Turen starter ved Skansen. Første del av turen følger en gammel kultursti. Nord for Finnsrud, på østsiden av stien, ligger restene etter en kalkovn. På vestsiden finnes det kalkbrudd der de tok stein. Her tar du vestover og skiller lag med kulturstien. Vi kommer inn til åsfoten og begynner oppstigningen for alvor. En alternativ turstart går fra parkeringsplassen ved Finnsrudvannet, over golfbanen ved Vassås og følger kulturstien vestover til den møter turstien.  

Den fineste utsikten på Høgås ligger der terrenget begynner å flate ut mot toppen. Vi anbefaler en pust i bakken her. 

Nær toppen ligger restene av boplassen Høgås med en hustuft på hver side av stien. Plassen var bebodd fra 1824. Siste husmannsfolk på Høgåstoppen var en skomaker. Skomakeren gikk fra gård til gård i bygda. Det var i den tid skomakeren kom til kunden og ikke omvendt!  

Høgåssletta ble siden brukt som trivelig festplass. Ikke minst under krigen da folk trakk inn i skogen og trosset nazistenes forbud mot festarrangementer.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Buss, tog eller bil

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse