Børshovda (182 moh.) - En bygdeborg i Sveio

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 7,2 km
  • 2 t, 30 min
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 379 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Børshovda ligger mellom Ålfjorden og Liervatnet. På toppen av Børshovda, 186 m.o.h. har det ligget en bygdeborg. 

Fra parkeringen ved Flatbrutjørna følger vi hovedvegen ca 500 meter sørøstover til informasjonstavle og en god skogsveg på høyre hånd. Her tar vi av, passerer først en bom og så ei hytte, og etter ca 15 minutter kommer vi til et skilt. Her tar vi av til høyre inn på god og tydelig sti til Børshovda. Turen er lettgått, men siste del av oppstigningen er noe bratt. Fra toppen har vi flott utsikt. Tilbaketuren kan gå i samme trase som vi kom. 

Dersom vi følger stien videre, skiltet til Mjåsund og merket med gule bånd, kommer vi etter kort tid til ei informasjonstavle om bygdeborgen på Børshovda. Her ser vi også rester etter borgen. 

De som ønsker en rundtur, kan fortsette på den merkede stien forbi bygdeborgen og videre bratt nedover til vi kommer til stien/kjerrevegen langs Lieråna. Her har vi to valg, enten ta til høyre mot Mørkatjørna, så ta til høyre igjen mot Mjåsund, der bilen er parkert. Eller vi kan ta til venstre og følge god sti/kjerreveg helt fram til ca. 50 meter før bilveg ved Røykjenes. Her tar vi, ved skilt Børshovda 1,8 km, av til venstre, og følger god sti/kjerreveg oppover i terrenget. Etter 450 meter tar vi av til høyre, ved et lite skilt, følger en sti videre oppover og senere nedover. Denne stien er merket med blå bånd, og munner ut i skogsvegen vi startet på. Her tar vi til høyre og går tilbake til parkeringen ved Flatbrutjørna. 

Gangtid for rundturene: 2,5 - 3 timer.

Adkomst med egen bil

Vi tar av fra E39 i Førde og kjører mot Røykjenes/Erve. Parkering på høyre side like etter brua over Flatbrutjørna.

Annonse