Topptur til fots til Øyfjellet

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  8,3 km
  4 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jul - sep

Sylmassivet panorama.

Fra sentrum i Ås ligger Øyfjellet som et markant fjell over bygda, på tross av en høyde på kun 1251 meter over havet. Fra toppen har man en meget fin utsikt over store deler av norske Sylan. I øst ser man Sylmassivet med den spisse toppen Storsylen på 1762 meter over havet, med sjøene Essand og Nesjøen i forgrunnen. Nordover ser man mot Fongen og fjella i Meråker og retter man blikket mot sør, reiser Skardsfjella seg som en lang rekke av topper ned mot Rørosregionen.

Ås er en grønn og fin bygd om sommeren som ligger på kun 450 meter over havet. Opp mot toppen, der snøfonnene ofte ligger et stykke ut på forsommeren, blir det en spennende kontrast mellom sauer på beite i frodig gress opp mot det steinete fjellet der vær og vind tar tak.

Denne toppturen kombinerer lett-vandret grusvei, samt fri-vandring i skog og fjell med noe «routefinding» for den som liker dette og passasjer over bekker og opp små raviner. Turen krever noe fjellerfaring og kjennskap til å lese terrenget da stier savnes oppe på fjellet.

Turen kan starte ved parkeringsplassen ved Ol-Persbakken ved Nebjørgveien. Hit er det bomvei fra Østby om sommeren, eller parkeringsavgift om vinteren. For den som liker lengre turer kan bilen parkeres ved Ås sentrum. Her finnes turist-informasjonstavle og kart. Turen blir da på ca. 5 km tur/retur.

For dem som parkerer bilen oppe ved Ol-Persbakken på straks under 500 m.o.h., starter turen med å følge grusveien ca. 2.6 km i retning øst. Sving av på en mindre grusvei rett nord og følg denne i ca. 1,5 km opp forbi Brennøyvollen. Her finner du et lempelig sted å ta av i retning nordøst opp gjennom skogen og over en del små bekker. Etter ca. en kilometers vandring når man snaufjellet og her styres retningen mer mot øst. Nå venter ca. 500 høydemeter med stigning og ca. 3,3 km opp mot toppen av fjellet i en svak bue. Terrenget er litt småkupert så vandringen må justeres litt med hensyn til små skrenter, bekker og stein. Vel oppe oppdager man raskt at toppen av Øyfjellet har 3 ulike topp-punkter. Spander på deg 3 toppturer på samme dag og gå opp på dem alle. Da får du utsikt over hela Tydal og Sylan fra flere spennende vinkler.

Nyt utsikten før ferden dreier tilbake den samme veien.

Strekning enkel vei: ca. 8,2 km.

Høgde-meter opp enkel vei: ca. + 497 m.

Høgde-meter ned enkel vei: ca. - 48 m.

Laveste punkt: ca. 500 m.o.h.

Høyeste punkt: 1251 m.o.h.

Årstid: juli-september

Faremomenter: Blant annet: orientering, bekker, små-skrenter, snøfonner.

Vanskelighetsgrad: Tur og retur så regnes turen som rød i henhold til norsk standard i Merkehandboka. Observere at det ikke er sti ovenfor tregrensa.

Tidsestimatet er enkel vei.

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør til Tydal sentrum ved Ås med bil. Parker bilen ved Ås sentrum, eller kjør til startpunktet via betal/bomvei som betales ved parkering ved Ol-Persbakken.

Adkomst med offentlig transport

www.atb.no kjører buss til Ås fra Selbu/ Stjørdal/Trondheim. Rutene forandres av og til så gå inn på ATB sin nettside for oppdatert informasjon. Gå av bussen ved Ås sentrum.
Annonse