Søgne - Åros - Årosveden

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 0,4 km
  • 1 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • Sesong: Hele året
Årosveden, 73 moh., er et yndet utfartssted med en fantastisk utsikt utover skjærgården i Søgne. Stien opp er merket fra Krossnesveien. Det er ca 400m til toppen.
Fra gammelt av var vedene viktige for å varsle andre når en fiende truet landet. Da ble det satt fyr på veden som signal til neste vede i kjeden. Det var Håkon den Gode som innførte systemet i Norge på 960-tallet. I 1808 ble bålet erstattet av "Den optiske telegraf" som gjorde at detaljerte meldinger kunne formidles landet rundt.
Årosveden var i bruk så sent som under Napoleonskrigen 1807-1814 da engelskmennene nærmet seg kysten. Kanonbåtene i Ny-Hellesund ble gjort klar til kamp samtidig som folk på gårdene i nærheten forberedte seg på å flytte ut i skogen med buskap og verdisaker for å skjule seg som best de kunne.
Senere ble Årosveden tatt i bruk som kystvaktstasjon. Vakthytta som står der ble oppført i 1898.
På veien opp går stien gjennom et diabasfelt, et område med "firkantede" stein. Diabas er en finkornig, mørk bergart som i steinalderen ble brukt som råstoff til steinøkser. Mange av steinøksene som er funnet i Søgne er laget av dette lokale råstoffet.
(Lagt inn av Floke Bredland - floke@online.no)

Adkomst med egen bil

Følge skilting mot Åros camping fra E39 i Søgne. Fortsett Årosveien 230m forbi nedkjørselen og ta til høyre på Krossnesveien. Du kan parkere rett ved veikrysset eller et annet sted langs Krossnesveien.
Turkartet Rossevannet dekker området. Du får det hos DNT Sør eller i bokhandelen på Tangvall i Søgne.
Annonse