Tippestien 4 km i Furuberget

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,0 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Tippestiene i Furuberget er to trivelige familierunder på 2 og 4 kilometer. De byr på utsikt og fine rasteplasser. Det populære turområdet i Hamars nærskog er også et naturreservat. Her fins det 16 rødlistede arter, og du går på kalkstein som er over 450 millioner år gammel. Her er det 4 km som beskrives. Det er eget turforslag for 2 km (som i oktober 2020 har fått reflekser på blåmerkene).

Norsk Tipping og HHT samarbeidet om å merke disse to nærmiljørundene i 2008, derav navnet Tippestiene. De to stiene skulle gjøre det lettere for turgåere i alle aldre å komme seg ut i en flott nærmiljøskog, som har et mylder av umerkede stier i alle retninger. Furuberget naturreservat ble fredet i 1933 på grunn av geologi og vegetasjon. Furuskog på kalkholdig grunn er en uvanlig naturtype i Skandinavia, og flere sjeldne planter har tilhold her. På riktig tid av året kan du for eksempel oppleve blomstringen til den sjeldne rødflangren. Ved parkeringsplassen kan geologiinteresserte studere fossiler og forkastninger på store steiner. I Furuberget har det en gang vært hele syv hoppbakker, og det vitner om at dette har vært et viktig friluftsområde langt tilbake i tid. Det er tett med stier her, noen store og mange små. De to Tippestiene er merket med blå fliser. Merk at det ikke er lov til å sykle eller ri i reservatet.

Runde 4 km: Følg grusvegen vestover fra Lyren, kryss lysløypa og ta opp til venstre. Det går bratt oppover. Du følger lysløypa opp til øvre vanntårn, fortsetter til høyre og rundt toppen. Forlat lysløypa og ta stien inn til venstre. Her i lia ser du mot gårdene på Jessnes, Furnesfjorden og Bangsberget. Følg stien vestover over hogstflata på toppen. Herfra er det utsikt til Helgøya og Tingnes. Stien går gjennom et lite hyttefelt og fortsetter litt i lysløypa før den tar en sving nordover. Du kommer ut i lysløypa ved «Merrabakken», følger sti til venstre og inn på 2-kilometer-runden, som går tilbake til parkeringen.

Alternativ:
Du kan kombinere turen med Frøbergsberget. Stien dit krysser Vikervegen nord for øvre vanntårn.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Vognvegen tar du inn Furubergvegen i rundkjøringa, kjør 1,2 km og sving opp Lyren. Parkeringsplass ved enden av vegen.
Annonse