Asdøljuvet - trolsk og spennende

Annonse

Om turen

Turen opp Asdøljuvet er en helt unik opplevelse og kanskje den mest spennende turen du kan gå i Lier. Juvet har en spesiell villmarksnatur, og er et eldorado for de som er geologisk og botanisk interessert. For alle er det spennende nok bare å følge stien som krysser Asdøla flere ganger oppover juvet. Hvor spennende turen opp blir, avhenger av vannføringen i bekken.

RUTEBESKRIVELSE:
Du går ikke langt før du må krysse Asdøla, bekken som renner ut fra Asdøltjern, første gang. Er det så mye vann at du ikke kan steingå denne første kryssingen, er det et tegn på stor vannføring, og det kan være utfordrende å gå hele juvet opp. Første halvdel av juvet er tilrettelagt med broer og er helt overkommelig å gå både opp og ned. Du kommer til en bratt kneik opp, og på toppen her er du på det luftigste partiet på hele turen og har flott utsyn mot en nydelig foss. Stien videre herfra krever litt balanse og gode sko, men når det ikke er for stor vannføring er det bare eksotisk å følge stien videre frem og tilbake over bekken, til du kommer opp på skogsbilveien helt øverst i juvet. Ta til venstre over brua og følg skogsbilveien helt opp til Asdøltjern. Her er det flott å ta en matpause og puste ut etter en litt eventyrlig tur.

Det er 2 muligheter for en fin rundtur ned fra Asdøltjern. Begge alternativene går på gode skogsstier og over grønne setervoller. Følg veien nedover mot juvet igjen. Rett før broen over Asdøla kan du følge den blåmerkede løypa mot Askenbergsetra. Stien følger kanten av juvet et lite stykke, men går etter hvert mer oppover og nordover og krysser de gamle, åpne setervollene. Fra setervollen går stien ganske bratt nedover, med flere fine utsiktspunkt utover Lierdalen. Stien kommer ut på bilveien ca 50 meter ovenfor innkjøringen til parkeringen. Dette er det bratteste alternativet.

Velger du å gå over Haukelia setergrend, fortsetter du å følge veien til du kommer til setergrenden. Her er det trivelig å ta seg en liten pause på vollen og se utove Lier. Stien følger skogkanten helt ut til høyre på setervollen. Denne stien ender opp på bilveien noen meter nedenfor avkjøringen til parkeringen.

Asdøljuvet er vernet som naturreservat pga av sin unike geologi og botanikk. Det er lov å gå her, men man må ferdes ekstra varsomt. Det står en informasjonsplakat ved parkeringen.

Hvem passer turen for?
Barn helt ned i 5 års alderen kan gå her når det er lite vann. De får kjempe fin balansetrening og blir sikrere på foten, og får økt selvtillit når de har hoppet og klatret seg opp juvet. OBS: Er det veldig mye vann, er det ikke tilrådelig å gå opp selv for voksne om du ikke har gått juvet før og vet hva som venter.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør til Lierbyen og følg skilt mot Sylling/Hønefoss (Vei 285). Ca 2 km før Sylling, i en krapp venstresving, er det inngang til juvet på høyre hånd.Den opprinnelige utfartsparkeringen (langs Ringeriksveien, nederst i juvet) for Asdøljuvet er midlertidig stengt pga veiarbeid. Vegvesenet og kommunen har derfor etablert en alternativ p-plass i nærheten, som kan brukes i anleggsperioden. Denne finner du om du kjører litt nedover Østengaveien, følg skilting. Plassering: https://kart.gulesider.no/m/jWADH Det er også en mulighet å kjøre opp mot Asdøltjern på en grusvei via Østre Enger, om man ønsker å starte «på toppen». Veien: https://kart.gulesider.no/m/95kmcDette er en privat vei og du må betale bompenger. Kan være stengt i perioder det er veldig vått , tørke e.l.

Adkomst med kollektivtransport

Buss mot Sylling.

Annonse