Herheimsdalen

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  13,2 km
  5 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Turen starter på ca. 450 m.o.h. i Herheimsdalen og går opp til toppen av dammen på Fetavatnet. Fortsett over tunnelutløpet fra Austerheimsdalen og videre i lett terreng innover langs vatnet. Nær enden av vatnet dreier stien opp til venstre og innover langs elva til Tjuahålå og brua over Jammerdalsbekken.
Ved Fjotene i Herheimsdalen passerer du et par hytter, og elva svinger seg idyllisk nedover. Etter idylliske Søljestødl med 3 hytter går du til venstre under Veranibbene til Helgedalsskaret i Herheimsdalen. På toppen av bakken,ca. 820 m.o.h. kan du se utover Helgedalen. På østsida ligger ei hytte, og ca 200 meter lenger borte er det murt opp ei lita steinhytte, ”Olebu”, som står åpen. Her er det også ei bok til å skrive navnet i. Etter avstikkeren fortsetter stien langs sørsida på Helgedalsvatnet og dreier opp i Helgedalsskaret til Austerheimsdalen. Hvis du går rett mot vest (høyre), kommer du til Moringdalen og Buer i Åbødalen.
Men denne turen går videre sørover ned til Nutaflatane og Indre Slåtte dalen. Her er det flott utsikt over Vatndalsvatnet og Austerheimsdalen. Stien går på vestsida av vatnet. Opp til høyre ligger Buernuten, 966 moh. Rett fram ligger Brekkeheiå. Her er det mange merka turløyper med ulik lengde. I skaret til høyre for Brekkeheiå går stien til Heidalen og videre til Tråskår/Åbødalen. Etter å ha passert Vatndalsvatnet og Vassbotn, kommer du til Annanutsvatnet. Stien går langs vatnet og over dammen i enden. Her kommer du inn på gulmerket løype som fører deg tilbake til bilen. Midt på vatnet på venstre side ser du tunnelinnslaget som kommer ut der turen startet. Gå nå bortover til Bekkjadalen og ned Osliå.

Parkering: Langs elva, ved Svarthølen, før demningen.

Gangtid: Ca 5 t.

Merking/skilting: Ikke merket eller skiltet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg skiltet veg fra Sauda sentrum i retning Røldal. Ca 1 km etter Lona tar du av til venstre mot Fiveland og fortsetter til Herheimsdalen.
Annonse