Tussheimbue - ei dagsturhytte med signatur

Publisert av: Lesja kommune
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  3,3 km
 • Sesong
  Mai - sep

Tussheimbue er ei stilfull, arkitekttegnet dagsturhytte i moderne laft, åpen for alle, med flott utsikt over kulturlandskapet i Lesja og Reinheimen nasjonalpark.

Står du i Lesja sentrum, løft hodet og titt opp - så ser du målet, Tussheimbue, oppe på kanten av Holsberget. Turen opp er på 3,2 km, og det er godt skilta og tilrettelagt. Gå opp under jernbaneundergangen og følg skilting mot Tussheimbue. Lukk grinda du kommer til, etter deg. Langs hele traseen stiger det jevnt og trutt, uten at det oppleves bratt. Pustepauser kan legges inn ved informasjonstavlene underveis. Formidling om villreinen er i fokus. I "Storsvingen" er det en solid benk å hvile seg på før du etter hvert kommer opp over tregrensa. Her er det bord og benker å benytte for å nyte utsikten. Ta av den gamle setervegen du har fulgt hittil og følg stien videre. Over elva Honna er det ei robust bru med rekkverk. Etter enkle kliv opp på berget, går stien i lett terreng mot Tussheim og der Tussheimbue står.

Inne i dagsturhytta er det sitteplass og stort utsiktsvindu. Det er lys i hytta ved hjelp av solenergi. En fastmontert kikkert gir deg mulighet til å speide etter villrein på snøfonnene i Kjølen på andre sida av dalen.

Tilbaketuren kan gås samme vei tilbake, eller du fortsetter videre ned Holsbrekkdroget og inn på stien i Aurtandefeltet og tilbake til parkeringa. Rundturen blir ca. 6,8 km lang.

Historien til Tussheim knytter seg til den store karakteristiske varden like ved nye Tussheimbue. Varden var endeveggen på ei lita laftabu, som ble et feriested hotelldirektør Hans Anton Johan Hole (1869-1963) satte opp i 1909-10. Hans Anton J. giftet seg med sin Thea i 1910. Hans kjælenavn på henne var "Thus", og stedet kalte han opp etter henne og navnet ble da Tusheim. Deres hvetebrødsdager ble tilbragt her oppe, og senere brukte de feriestedet sitt regelmessig.

Praktisk å vite:

 • Dagligvarer til turen får du kjøpt hos Joker Lesja, like ved parkeringen.
 • Kafé med lunsj- og middagsservering, blomster- og gavebutikk finner du her.
 • Ulltrøye og annet turutstyr får du skaffet hos Lesja Innkjøpslag like ved.

Overnatting i umiddelbar nærhet til Tussheimbue:

 • Lesja Gjestgiveri
 • Kolstad gard

For flere aktiviteter og opplevelser i fjellregionen, se:

 • Nasjonalparkriket

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ta av E 136 i sentrum av Lesja. Parkering på nordsiden av E 136, like overfor Lesja kommunehus. Gratis parkering. Her er det rasteplass med bord og benker. Skiltet start på stien i enden av parkeringsplassen.

Adkomst med offentlig transport

Tog: Raumabana mellom Åndalsnes og Dombås, gå av på Lesja stasjon. Se www.vy.no Buss: En-Tur kjører Lesja. Se www.en-tur.no
Annonse

Publisert av

Lesja kommune