Rundtur fra Øyuvsbu – Trekanten i Setesdalsheiene

Legg til huskeliste
Annonse

En trekant-tur som krever lite logistikk

Opplev Setesdalsheiene: En oval helgetur med flotte fiskevann og dagsetapper på 6-8 timer.

Denne turen er ideell for en langhelg! Øyuvsbu ligger 20 minutter å gå fra Brokke-Suleskardveien, noe som gjør det til et perfekt utgangspunkt når du kommer sent avsted fra jobb. Dagsetappene er relativt lange, men foregår i lettgått terreng, og for fiskeentusiaster er det muligheter for å fange sin egen middag.

Reiser du kollektivt, anbefaler vi å starte turen fra Langeid, og overnatte på Tjønndalen første natta.

Turbeskrivelse

Dag 1: Øyuvsbu til Gaukhei (6-8 timer)

Start turen fra Øyuvsbu, som ligger omtrent 20 minutters gange fra parkeringsplassen ved Brokke-Suleskardveien. Første etappe går til Gaukhei, DNT Sørs eldste hytte, bygget i 1898. Gaukhei er en selvbetjent hytte hvor du kan kjøpe proviant. Turen går gjennom lettgått heiterreng, og gir deg mulighet til å nyte det vakre landskapet i Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiane landskapsvernområde.

Dag 2: Gaukhei til Tjønndalen (6-8 timer)

Neste dag går turen videre til Tjønndalen, en ubetjent hytte hvor du må medbringe din egen mat. Etappen går gjennom flott heiterreng, og byr på gode fiskemuligheter. Husk å sjekke kartet, da deler av ruten mellom Tjønndalen og Øyuvsbu ble lagt om for noen år siden.

Dag 3: Tjønndalen til Øyuvsbu (6-8 timer)

Den siste dagen går ruten tilbake til Øyuvsbu. Nyt den siste etappen i det vakre heilandskapet, og ta deg tid til å fiske i noen av de mange vanna underveis.

Viktig informasjon

  • Naturvern: Turen går gjennom Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiane landskapsvernområde, som huser Europas sørligste villreinstamme. Sett deg inn i ferdselsrådene for å unngå å forstyrre villreinen.
  • Sikkerhet: Turen egner seg for deg som er vant til lengre turer i fjellterreng, med dagsetapper på 6-8 timer. Vær oppmerksom på at det med få unntak ikke er mobildekning langs ruten.
  • Proviant: Øyuvsbu og Gaukhei er selvbetjente hytter med proviantlager, mens du på Tjønndalen må ta med mat selv.

Adkomst og transportmuligheter

  • Parkeringsmuligheter: Det er parkeringsplass ved Brokke-Suleskardveien, ca. 20 minutters gange fra Øyuvsbu. Om du ønsker å starte turen fra Langeid, er det tilrettelagt parkeringsplass ved RV9. Kollektivtransport er tilgjengelig til Langeid, men ikke til parkeringsplassen ved Øyuvsbu.

Nyt en langhelg i Setesdalsheiene

Denne ruten gir deg lange turdager i duvende og fiskerikt heiterreng. Uansett om du er en erfaren vandrer eller ønsker å utfordre deg selv, byr denne rundtturen på naturopplevelser og muligheter for å fange din egen middag. Husk å ta med oppdatert kart, spesielt for ruten mellom Tjønndalen og Øyuvsbu.

God tur!

Adkomst med egen bil

Adkomst Øyuvsbu:

Med bil fra øst: Gjennom Setesdalen på rv. 9 til Nomeland (Valle kommune). Ta av mot Brokke. Følg Suleskarveien ca 20 km til parkeringsplassen like vest for Ivlungsvatni.


Med bil fra vest: Kjør til Ådneram og videre over Suleskarvegen mot Ivlungsvatni. Ca. 18 km til parkeringsplassen like vest for Ivlungsvatni.

Annonse