Topptur til fots til Gråsida i Stugudalen

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,2 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jul - sep

Dette er en kort og overkommelig topptur til fots med start i Stugudalen i Tydal. Turen gir en flott utsikt over Skardsfjella og det mektige fjellpasset i Skarddøra. Dette er en flott kveldstur som kun tar noen timer for den som ønsker det.

Gråsida er et lavt fjell der toppen er på 1006 meter over havet. Toppen ligger rett innenfor grensa til Skardsfjella-Hyllingsdalens landskapsvernområde, og i hele området kan du møte rein på beite i reinbeitedistriktene Saanti Sijte og Gåebrie sijte. Derfor er det viktig at hunder holdes i bånd.

Turen starter i Stugudal (ca 610 moh). Her finner du Væktarstua hotell, Stugudal landhandel samt Turistinformasjon i Stugudal Handverk og fritid. Følg den merkede turistforeningsløypa/ Romboleden ved Væktarstua. Parkering finnes rett ved Stugudal kapell. Turen går først gjennom et mindre hyttefelt før den går videre inn i skogen og deretter langs vassdraget Vestre Rotåa, et stykke med flott utsikt mot vannet. Etter ca. 3 km. passerer stien tett på Rotåa ved Væktarhaugen. Etter noen hundre meter på ca. 760 meters høyde viker man av fra stien. Her vandrer man i fri stil opp gjennom bjørkeskogen og videre på fjellvidda mer eller mindre i sørlig retning ca. 2 km opp mot toppen av fjellet Gråsida. Stigningen er på ca. 245 høydemeter opp til snaufjellet. Det er noen bratte småpartier på enkelte steder og den enkelte får ta sine valg for en trygg ferdsel mot toppen. Her oppe venter en flott utsikt inn mot verneområdet og toppene i Skardsfjella. Ta den samme veien tilbake. Enkel vei er turen 5,1 km med 360 meter stigning fra Stugudal. Beregn ca 2,5 timer for turen opp. Noe raskere tilbake.

Det anbefales og ha med klær og utstyr etter vær og vind, kart og kompass, første-hjelp samt niste.

Les gjerne mer om verneområdet og rendrifta. http://www.nasjonalparkstyre.no/Verneomradestyret-for-Skardsfjella-Hyllingsdalen-landskapsvernomrade/Verneomrade/

Strekning enkel vei: ca. 5,1 km.

Høgde-meter opp enkel vei: ca. + 360 m.

Høgde-meter ned enkel vei: ca. - 2 m.

Laveste punkt: ca. 610 m.o.h.

Høyeste punkt: ca. 1006 m.o.h.

Årstid: juli-september

Faremomenter: Generell fjelltur. Bland annet noen bratte skrenter.

Vanskelighetsgrad: Tur og retur så regnes turen som blå opp mot rød i henhold til norsk standard i Merkehandboka.

Tidsestimatet er enkel vei.

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør Fv 705 fra Røros eller Selbu/Stjørdal til Stugudal i Tydal kommune. Parker bilen ved Stugudal kapell.

Adkomst med offentlig transport

www.atb.no kjører buss til Stugudal fra Selbu/ Stjørdal/Trondheim. Rutene forandres av og til så gå inn på ATB sin nettside for oppdatert informasjon. Gå av bussen ved Stugudal kapell/ Væktarstua.
Annonse