Topptur med ski til Nordskarsfjellet 1516 i Stugudal

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  5,3 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - jun

Dette er en flott skitur i mai, eller vandretur senere på sommeren. Turen tar deg fra grusveien (som går mellom Stugudal til Nedelashytta) og opp på Nordskarsfjellet. På mange andre turer går man ofte ryggen opp mot toppen. Denne turen tar deg inn i den flotte dalgangen under toppene, der fantasien kan gjenskape følelsen av Alaskas bratte fjellvegger.

Turen er fin å ta når veien er åpen etter vinteren og mens snøen fortsatt ligger oppe i fjellsidene. På denne turen må du regne med å bære skiene over noen hei og mosepartier, men det er et flott vår-eventyr. Finn et godt stoppested ved veien (ca 780 meter over havet). Vandre eller gå med feller ut i terrenget ca 3 km sør-sørøstlig retning langs de slake små fjellryggene opp mot starten på selve dalgangen. Her må det som oftest litt «routefinding» til for å finne gode snø-passasjer. Etter hvert kommer du inn i bunnen av dalen. Her er det viktig å være oppmerksom på både åpne- og skjulte bekkefar, samt bratte fjellsider for eventuelle snøskred.

Hold deg på østsiden av bekken i midten av dalbunnen. Hold samtidig litt avstand til de bratte fjellsidene på begge sidene av dalen der det kan gå snøskred, selv om våren. Se bilde på snøskredskartet fra NVE. Etter ytterligere 5-600 meter inn i dalbunnen (ca 4 km fra starten på turen) svinger du i en bue opp mot toppen, retning nordøst. Nå venter en brattere passasje på over 300 høydemeter opp mot toppen som er markert 1516 m.o.h.

Her oppe er utsikten fantastisk med alpine formasjoner i alle retninger. Herfra er det flott utsikt mot både Sylmassivet, Helagsfjella og sørover mot de svenske Skarsfjella nær Funäsdalen. Er været og føret bra kan man fortsette ca. 600 meter til i litt sør-sørøstlig retning til toppen «1529» på kartet. Dette er den høyeste toppen på Nordskarsfjellet. Denne har svært bratte stup bak, så man bør være forsiktig. Dette gjelder spesielt på snøføre da det enkelte år kan danne seg hengeskavler på toppen.

Ta den samme veien tilbake. Nå venter en 5,2 km lang nedoverbakke.

Parkering: Finn et godt sted i forhold til snøfonner langs veien. I starten av turen er det flat terreng så det er ikke noe problem å justere kursen inn mot fjellet.

Dette er en tur som på vår/ vinterstid og kan være forent med fare på grunn av skredutsatte fjellsider, selv seint på våren. Hard skaresnø og bratte sider kan medføre utglidninger. Det kan også forekomme åpne eller skjulte bekker i snøen. Det anbefales å ferdes i gruppe der alle har skredutstyr som sender, spade og søkestang, utover vanlig fjellsikkerhetsutstyr, samt at alle i gruppa kjenner til hvordan utstyret skal brukes. Hold avstand til bratte fjellsider og snu om det føles ubehagelig eller om risiko vurderes som stor. Les mer om snøskred samt prognoser på www.varsom.no

Denne turen kan og vandres om sommeren.

Strekning enkel vei: ca. 5,2 km.

Høgde-meter opp enkel vei: ca. + 760

Høgde-meter ned enkel vei: ca. - 4

Laveste punkt: ca. 760 m.o.h

Høyeste punkt: ca. 1516 m.o.h

Årstid: April-juni avhengig av snøforhold og åpning av vei

Faremomenter: Blant annet: Fall på ski, bekker, snøskred, bratte skrenter

Vanskelighetsgrad: Da turen er «off-pist» så graderes den ikke i henhold til norsk standard i Merkehandboka.

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør Fv 705 fra Røros eller Selbu/Stjørdal. Ta av fra FV 705 ved butikken i Stugudal/ Stugudal handverk og kjør grusveien mot Nedalshytta ca 6 km. Parker bilen ved lempelig sted i forhold til plass og snøfonner.

Adkomst med offentlig transport

www.atb.no kjører buss til Ås fra Selbu/ Stjørdal/Trondheim. Rutene forandres av og til så gå inn på ATB sin nettside for oppdatert informasjon. Bussen stopper i Stugudal sentrum og man må da gå langs grusveien ca 6 km eller finne snøfonner å gå på med ski opp mot Skardsfjellet.
Annonse