Hove-Spornes-Botne på Tromøy

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
  Passer for rullestol
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  11,9 km
  3 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Hove er et av de mest besøkte turområdene i Arendal, både sommer som vinter. Her kan du følge rundløypa på Hove og treffe mange andre mennesker som også er på tur, eller du kan gå lenger mot øst fra Spornes til Botne og være litt mer for deg selv.
TUR 1:
Tromøy kirke - Botne - Tromøy kirke.
Parker ved kirkens parkeringsplass. Gå rundt Tromøy kirke og finn stien som går forbi kirken på sydsiden. Følg denne mot Bjellandsstrand som nåes etter ca 1,5 km. Hvis det er åpent på Bjellandstrand gård kan du ta en pause her med kaffe og hjemmebakte kaker. Herfra følges stien/veien mot øst og ned til havet. Mange velger her å gå langs rullesteinstranda helt fram til Botne, men det er også mulig å gå langs sti og vei litt lenger inn på øya. Langs havet og rullesteinstranda er det mange muligheter for en fin rast mens havet ligger blankt eller er opprørt etter en storm. Begge deler er fine opplevelser. Fra Botne følges veien tilbake ca 550-600 meter. Ta av på sti til venstre og følg denne tilbake til Bjellandstrand gård. Herfra følges veien langs jordet via Brekka som er siste avstikker opp til venstre før hovedveien. Følg denne mot Tromøy kirke og utgangspunktet for turen.
TUR 2:
Hove leir - Hoveodden - Hove leir.
Kjør helt inn i Hove leir og parker på en av de mange parkeringsplassene her. Turen går forbi kunstgressbanen og kafeen. I første kryss går du over hovedveien og følger stien som går langs Hovekilen fram til Hove camping og videre rundt Hoveodden.
Stien går nå i verneskogen østover og du er aldri langt fra havet. Ta gjerne en avstikker til hytta som drives av en ornitologisk forening eller ned mot havet og rullesteinstranda. Alle steder er det åpent utsyn mot havets horisont. Det er nesten alltid mange som går eller løper langs denne stien. Fra Hoveodden til parkeringsplassen i Hoveleiren er det ca 1,7 km. Langs denne stien er det flere skilt som har info
om gravhauger, verneskogen og Raet nasjonalpark som stien går langs. Gravhauger, nær 50 i tallet, ligger nå oftest gjemt mellom trær og busker. Gravhaugene hører hjemme i perioden fra bronsealder (3000 år siden) til og med vikingtid (1000 år siden), og de lå den gang i et åpent landskap.
Raet: Ra-morenen ble dannet under siste istid for ca 10 000 år siden. Med landhevningen nådde den havnivå for ca 4000 år siden og ble utsatt for bølgenes virksomhet. I dag ligger den med rullesteinsområder mot havet, strandvasket morene på toppen og avsetninger av sand i bakkant. Denne sandjorda er i dag ypperlig dyrkingsjord for bl.a. gulerøtter.
TUR 3:
Spornesstranda via Flyplassen

Dersom du har god tid og ønsker en litt lengre tur kan du binde sammen de to foregående turene ved å gå fra Tromøy kirke inn på flyplassen og følge stien som går mellom hyttene nesten ut på Spornespynten og langs Spornesstranda. Dersom vind og strømforhold er gunstige gjennom vinteren kan det hende at det er
skyllet opp en fin badestrand lengst øst på Spornesstranda som ellers for det meste består av rullestein i ulike størrelser og former. Spisesteder i området er Bjellanstrand gård, kafeen i Hove leir og Arendal herregaard.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Det er enkelt å finne veien ut til Hove, Spornes eller Botne. Følg Kystveien - RV410 fra Arendal forbi Krøgenes Ta av i9 den nyue rundkjøringa til Tromøy på RV409. Følg denne til Hove, Tromøy kirke eller Botne.

Adkomst med kollektivtransport

Det går rutebuss fra Arendal til Tromøya.
Annonse