Talgje - liten øy proppfull av historie

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,7 km
  • 2 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 54 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Talgje er den sørligste øya i Finnøy kommune. Den er liten og flat - høyeste punktet er bare 51 meter over havet. Store deler av arealet er dyrket og drivhus preger øya. Hvert år produserer denne livskraftige øya 550 tonn tomater.

Talgje er rik på historie. Her er spor etter bosetting tilbake til jernalder. Her er synlige gravrøyser og i Eldarvågen er det gravd ut to store nausttufter langt oppe på land. Havet sto høyere da de var i bruk. Tuftene er store nok til å romme skip like store som Osebergskipet. Talgjekirken forteller at det her også har bodd storfolk. Stormennene på Talgje, Gauteætta, holdt til på Gard og de var på toppen i norsk politikk i middelalderen .

Merka turløyper
De tre turløypene gir besøkende et flott tverrsnitt av både natur- og kulturlandskapet på den frodige øya. Turene følger i stor grad kystlinjen. På to av turene vil du også kunne studere på nært hold flere av fornminnene. Men ikke glem å ta turen innom den gamle middelalderkirken. Den står ulåst hele året og er verd et besøk!

Kulturminneløypa rundt Søylå
Ved løypa ligger fornminner som spenner fra 1300 før Kristus og fram til vikingtid. Løypa går rundt Søylå som ligger 1 meter over havnivå. Barnevennlig tur på 1 time fra Talgje skole.

Talgje skole - Klubben - Anker Gaard
Løypa starter fra Talgje skole og er 3,2 km lang. Turen går ned til sjøen på sørsiden av øya, følger strandlinjen forbi kulturminneløypa og opp på Klubben som er øyas høyeste punkt. Løypa fortsetter til Østabøvågen og Anker Gaard. Herfra kan du gå hovedveien tilbake til skolen.

Gongstø - Djupaneset - Meling
Turen går fra hurtigbåtkaien på Talgje langs sjølinjen på nordsiden av øya. Løypa er 3,8 km. Det er gode muligheter for parkering ved den gamle ferjekaien/hurtigbåtkaien. På nordsiden ender løypa opp ved Melingsvågen. Herfra kan du følge privat vei til Meling og hovedveien videre tilbake til kaien.

Løype: Merka turløyper: Søyla 1 time Talgje skule - Anker Gaard ca. 2 t. Gongstø- Meling 2,5 t.

Verd å se: Talgje kyrkje. Anker Gaard. Edlarvågen

Fiske: Gode fiskemuligheter både fra land og båt.

Båndtvang: hele året

Kart: Turkart Ryfylkeøyene.

Adkomst med egen bil

Egen transport gjennom Finnfast eller med hurtigbåt til Gongstø. Parkering: Gode parkeringsmuligheter både i samband med kaiene, skolen, kirken og butikken. 

Adkomst med kollektivtransport

Se rutetider på www.kolumbus.no ,eller ring 177 ruteopplysning 
Annonse