Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,9 km
  • 3 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 337 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

Du trenger ikke reise langt for å få fjellfølelse. Tuva, 1090 moh., er den høyeste toppen i Ringsaker kommune. Her er du godt over tregrensa, i mykt viddelandskap, der du trygt kan gå på tvers av stier og tråkk.

Du kan gå «topptur» til Tuva fra flere kanter – enten fra Øyungen, Skvaldra eller Skolla. Denne turen er forklart fra Skvaldra hyttefelt, som er den korteste varianten. Fra parkeringsplassen ved bommen inn til Skvaldra hyttefelt går du langs bilveg gjennom hyttefeltet og opp til de høyest beliggende hyttene. Videre går du på merket sti mot Godlidalshytta. Etter noen hundre meter tar du til høyre og på gangbru over Skvaldraelva. Det fins også en litt kortere trasé over ei skibru litt lenger opp, men alternativet som er inntegnet på kartet for denne turen, er tørrere og med litt mer stein i stien. Du kommer nå inn på Rondanestien og går langs den til Godlidalshytta. Du passerer et skiltet oppkomme med svært god vannkvalitet, så her kan du trygt slukke tørsten. Etter Godlidalshytta tar du av fra Rondanestien og går på god sti rett oppover til toppen. Oppe på Tuva har du vidt utsyn i alle retninger; sørover til Skreikampen, vestover til Ljøsheim og Sjusjøen, nordvestover retning Jotunheimen og nordøstover til Rondanemassivet.

Alternativer
Når du først er i dette flotte viddelandskapet, så ta deg gjerne tid til å utforske det nærmere. Fra Tuva kan du for eksempel gå bort til Taterungskampen, og derfra ned mot Rondanestien og Godlidalshytta, før du går ned igjen mot Skvaldra. Når du er nede ved Skvaldraelva, er det en fin avstikker å gå bortom Bunkerudtjernet for et bad eller for å prøve fiskelykken. Dette området har også mange myrer der du kan være heldig å finne multer.

Adkomst med egen bil

Kjør fra Brumunddal via betalingsbommen ved Brumund sag og innover Åstdalen forbi Hamarsæterhøgda og Åkersætra, Kvarstadsætra og nordover langs elva Åsta, som du krysser. Ta så første veg til høyre mot Skvaldra. Følg veg til bom og parker der,vtotalt 42 kilometer fra Brumunddal.
Annonse