Østmarka rundt

Publisert av: DNT Oslo og Omegn
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  34,3 km
  3 dager
 • Sesong
  Apr - okt

Rett utenfor Oslo ligger Østmarka, et skogsområde med stort opplevelsespotensiale for alle turinteresserte. Her finnes både smale og brede stier, og muligheter for turkombinasjoner for en hver smak.

Vår tur tar oss gjennom noen av Østmarkas flotteste områder, innom to turistforeningshytter og til et av Oslomarkas mest spennende naturreservater. Underveis vil vi erfare terrengvariasjonen som preger Østmarka, nemlig at nær sagt alle daler er smale og utstrakt i retningen nord-syd. Dette betyr at å gå sør- eller nordover er relativt enkelt med lite høydeforskjeller, mens ruter øst- og vestover er kuperte og preget av stadige bakker.

Dag 1: Vi starter fra Skullerud t-banestopp utenfor Oslo. Herfra skal vi ta oss til målet vårt for natta: Øvresaga, en gammel husmannsplass som i dag eies av DNT Oslo og Omegn. For å komme dit beveger vi oss gjennom et landskap variert av skog, vann, åser og myrer. Vi passerer først Østmarkkapellet, går videre derfra til plassen Sandbakken hvor vi (om serveringa er åpen) kjøper oss en forfriskning og mumser lunsj i solveggen. Så fortsetter vi via Griseputten til Skjelbreia og videre derfra til Vangen. Herfra tar vi sørover og følger blåstien til nord for Kjerringhøgda, tar østover og fortsetter til Øvresaga.

Dag 2: Dagens etappe er ikke lenger enn seks kilometer i luftlinje, men går gjennom et spennende terreng med stort potensiale for avstikkere og omveier. Vi skal nordover til Røyrivannskoia og går dit via stier som ligger innenfor Østmarka naturreservat. Dette store verneområdet ble fredet i 1990 og inkluderer noen av markas aller mest interessante arealer med tanke på uberørt natur. Vår rute legges langs stien til Deliseterkoia, en åpen hytte som kan benyttes av alle, og følger de umerkede breddene av Krokvanna nordover. Underveis drister vi oss kanskje til en utsiktstur til toppen av Tonekollen, prøver fisket eller går rett til en tidlig kveld på Røyrivannskoia, hvor vi overnatter bak de samme veggene som en gang huset tømmerhoggere på jobb i marka.

Dag 3: Vår siste etappe blir en variert affære. Først starter vi på relativt slake stier nordover, vi følger skogsbilvei gjennom Badstudalen før vi begynner stigninga mot Ramstadslottet, en av Østmarkas høyeste topper. Fra 394 meter (det blir ikke mye høyere i Østmarka - nabotoppen Barlindåsen er den høyeste med 396 meter) skuer vi utover skogene sørover. Så fortsetter vi på stien ned mot skogsbilveien mot Marikollen. Derfra busser vi tilbake mot utgangspunktet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Til Skullerud: T-bane 3 (mot Mortensrud) til Skullerud.

Fra Marikollen: Du kan ta Buss 872 fra Marikollen Ungdomsskole til Lillestrøm. Derfra går det busser og tog i de fleste retninger, også mot Oslo.

Annonse

Publisert av

DNT Oslo og Omegn