Budor - Bjørkvolla

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  6,9 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - okt

Turen følger Rondanestien vestover den gamle setervollen på Budor og opp skitrekket i Svaenlia. På toppen av Svaen, 758 moh., er det vidstrakt utsikt i alle retninger, og her finner du ei sikteskive som viser både navn, avstand og høyde på fjelltopper i horisonten.

Rundt 1920 plantet Løiten Ungdomsforening buskfuru oppe på Svaen i et forsøk på å skogkle fjellet. Men hundre år seinere ser man med et helt annet blikk på fremmede arter, og i 2020 ble det vedtatt at furua skal fjernes fra toppen av Svaen. Fra Svaen går stien sammen med den gamle setervegen fra bygda om Gryllingsætra til Målia. På turen ned fra toppen mot stikrysset nord i Svaenlia ser du mot Gråberget i vest, Brumund i nordvest, Målia i nord, Synsåsen og Gitvola, lokalt kalt Gjetholen, mot nordøst og Nordhue mot øst. I klarvær kan du se Synnfjellet, topper i Jotunheimen, Snørvillen ved Sjusjøen og Trysilfjellet. I stikrysset forlater du Rondanestien og går østover i retning Bjørkvolla, Øisætra og Nordhue. Du krysser etter hvert skiløypene mot Målia. Ved Vesl-Svaen er det tilrettelagt en rasteplass. Myrstrekningen mot Bjørkvolla er klopplagt. Bjørkvolla var tidligere ei fellesseter som ble drevet av flere garder sammen. Bekken som renner over setervollen, er hovedtilførselen til Svaen-Øksna som renner sammen med Nordhue- Øksna ved Øisætra. Fra avkjørselen til Bjørkvolla tar du til
høyre og følger Ruskåsvegen og Budorvegen tilbake til Budor gjestegård.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør riksveg 25 til Brenneriroa i Løten. Kjør nordover gjennom betalingsbommen på Budorvegen. Etter ca. 15 km er du framme ved Budor gjestegård der du kan parkere.
Annonse