Jøtnafjell fra Stemmen

Publisert av: Haugesund Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  4,7 km
  2 timer, 30 minutter
 • Sesong
  Hele året

En tur litt utenom de bredeste og vanligst beferdede stiene gjennom Djupadalen.

Starter på Stemmen og følg vegen inn gjennom Djupadalen, passerer HIL-hytta og fortsetter rett fram i krysset der vegen tar av til Kattanakk. Dersom du løfter blikket nå, ser du Jøtnafjell som det høyeste punktet rett fram langs vegen. Etter den første kneika, like før stien deler seg i krysset Tusentrappene (Skaret)/Indre Djupadalen, ta av på umerket, men tydelig sti til venstre. Stien følger ryggen direkte mot toppen på Jøtnafjell. Det blir raskt bratt etter hvert som du følger ryggen oppover, men berget gir godt feste, og det er greiner å holde seg i dersom du føler behov for ekstra støtte. Ta tid til småpauser underveis i stigningen og nyter utsikten etter som byen vider seg ut under oss. Nær toppen er stien litt utydelig, men svinger først til venstre, for så å dreie til høyre og opp på ryggen mot Tusentrappene igjen. Toppen ligger på vel 200 moh, og gjennom den gamle buskfuruskogen får du vidt utsyn i alle retninger.

Turen videre går langs en delvis utydelig sti langs fjellryggen opp til demningen i nordenden av Krokavatnet. Derfra følg stien tilbake mot Tusentrappene vel hundre meter og finn stien som tar av langs sørbredden av Krokavatnet. Stien er lite brukt men er grei å følge, for den holder seg i kort avstand fra vannkanten helt over til sørøstenden av vatnet. Ved rasteplassen går vegen som kommer opp Indre Djupadalen og følger denne tilbake til Stemmen.

Eivindsvatnet var fra først av et grunt myrtjern. Fra før 1900 hadde byen et stort vannforsyningsproblem. Bystyret vedtok derfor i 1876 at det skulle bygges et vannverk i Eivindsvatnet. Demningen ble bygget i 1877 og ligger i dag 40 - 50m øst for dagens demning, under vann. I 1897 eksproprierte Haugesund by hele vassdraget for å forbedre vannverket og samtidig bygge et elektrisitetsverk. I 1907 stod dagens demning ferdig og 6.nov. 1908 kunne byen tenne sine første elektriske gatelys. Demningen ble renovert ferdig i 2006.

Parkering: Opparbeidet parkeringsplass ved Steinerskolen. Gratis.

Merking/skilting: Ikke merket, men stort sett tydelig sti.

Gangtid: 2-3 timer.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Skjoldavegen til parkeringsplassen ved Steinerskolen/ Eivindsvatnet.
Annonse

Publisert av

Haugesund Turistforening