2-dager skitur til Meneseggi/Jostefonnu fra Meneset — vårskitur i alpint terreng

Legg til huskeliste
Annonse

Meneseggi/Jostefonni-traversen er en klassisk vårsskitur i alpint terreng i Sogn og Fjordane. Denne turen har med ujevne mellomrom blitt arrangert som fellestur i regi av Bergen Turlag sin Fjellsportgruppe siden oppstarten på 70-tallet.

NB: Denne turen er for godt fjellvante personer. Kontakt kjentfolk eller Bergen Turlag for å forhøre deg om forholdene før du eventuelt tar turen!

Meneset – Meneseggi/Jostefonni - Meneset

Traversen er tung og utfordrene og inkluderer en del bratt og luftig terreng. Traversen er normalt gjort på 2 lange dager og byr på 45m kilometer med totalt 3700 høydemeter. Turen kan under optimale forhold gjøres uten tau, isøks og stegjern, men det vet du ikke på forhånd! Dette er avhengig av snøforholdene og hvordan skavler har bygget seg opp i løpet av vinteren.

Utsikten langs ryggen er fantastisk - på enkelte steder ser du ned i Vetlefjorden til venstre samtidig som du har skue til Fjærlandsfjorden til høyre. Dette gir en solid følelse av at du vandrer på en fjellrygg! Melsnipa (1547 moh.) er det høyeste punktet på selve ryggen, men Sundfjordbjørnen (1615 moh.) blir turens høyeste punkt.

Turen starter på Meneset, men nå bør du allerede ha plassert en bil oppi bakkene mot Gaularfjell for returen. Stien kan være vanskelig å finne i starten, men sikt deg inn mellom de to første husene på Menes og se etter en sti på venstre side av høye grantrær. Denne stien blir mer tydelig etter hvert. Følg stien mot Menesstølen, men ta av til venstre og prøv å holde deg på høyeste ryggen før du kommer til kraftlinjene. Herfra er det enkel tur fram til Harevollnipa (1406 moh.).

Å følge den høyeste ruten videre mot Saueggi og Melsnipa innebærer nok endel klatring og egner seg ikke for skitur. Det er vanlig å gå rundt på østsiden ned til vann 922 for deretter å sikte seg nordover til Saueggi (mellom Hardbakk og Storaskrednipa) Å komme seg ned fra Harevollnipa er turens første utfordring. Her må du passere skavlen i sadelen like før Harevollnipa. Denne har bygget seg opp i løpet av vinteren og kan variere i høyde fra år til år. Det kan være greit å ha med et tau, mens andre ganger kan du grave noen trinn og spasere ned med skiene på sekken.

Det er også mulig du treffer på en skavl på ryggen mellom Hardbakk og Storaskrednipa. Dette er vanligvis enklere og kan sannsynligvis gjøres med skiene på. Fortsett nordvest og opp på Saueggi(1488) på det laveste punktet. Her kan du gå opp og videre med ski hele veien til Melsnipa (1547 moh.)

Følg ryggen på nordsiden av Melsnipa. Det er en del bratte partier rund nedstigningen, så pass på at du finner riktig sted. Det kan se litt luftig ut ovenfra men følger du ryggen ned og holder litt venstre. Fortsett videre nedover og videre opp på topp 1446m. Har du behov for å komme deg ned fra ryggen så er en mulig vei ned Grøndalen til stølene og videre nedover lien. Denne ruten anbefales kun ved stabile snøforhold. Fra stølene og ned er det meget rasutsatt og flere skredbaner fra fjellsiden over.

Fra 1446 går ruten videre ned nordøstryggen til sadelen øst for Grøndalsvatnet. Dette området kan være en alternativ leirplass, men mindre du velger en mer vindutsatt "toppleir" med utsikt. Følg høyeste ryggen opp til Grøndalsnipa (1509 moh.). Det er bratt i begynnelsen, men skal kunne gåes greit med skiene på.

Ned fra Grøndalsnipa er det mest eksponerte punktet på ruten. Ved myke snøforhold kan alt virke greit, men dersom det er hardt og isete kan isøks og stegjern være å anbefale. Ryggen videre er smal og meget utsatt på begge sider. Nå venter et fint nedrenn mot Midtgretta. Fortsett utover ryggen til toppen av Fremstegretta (1315 moh.). Her finner du veien ned mellom en del steiner og hammere. Unngå brefallet fra Jostefonni og gå nordover til du er inne på selve breen.

Herfra sikter du inn kursen på sadelen opp mot det høyeste breplatået og fortsett videre mot Sundfjordbjørnen (1615 moh.) som blir turens høyestliggende topp. Fortsett sørvest over høyeste punkt og mot ryggen som fører deg over til Gottopphesten. Oppå ryggen har du nydelig utsikt ned på Skaddalsvatnet til sørøst Norddalsvatnet til nordvest på høyre. Toppen opp mot Gottopphesten (1492 moh.) er bratt men ikke utsatt.

Fra Gottopphesten går du samme veien ned fra selve toppen før du vender ned og under sørveggen. Herfra kan du ta litt høydemeter opp til Vardeggi og få et fint nedrenn nedover mot bilen. Et annet alternativ er en mer direkte rute ned til Gottoppsvotni, forbi Vasshaugane og rett ned til veien. Nå kommer du så lavt ned at snøforholdene kan gjøre kryssing av elver vanskelig - i så fall ville førstnevnte variant vært enklere.

Forhåpentligvis har du en bil parkert på veien og kan lykkelig og fornøyd finne veien ut igjen til Meneset og raskeste vei hjem.

Merk: Ruten som er beskrevet går i potensielt skredfarlig terreng. Ha alltid dette i bakhodet. God vårsnø gir deg de beste forhold, men det er ingen garanti. Vi anbefaler at du har god erfaring i skredvurdering og at nødvendig sikkerhetsutstyr som spade, søkestang og sender/mottaker utstyr taes med.

Adkomst med egen bil

Bil til Meneset i Balestrand.
Annonse