Åbødalen- Sandvasshytta

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,3 km
  • 2 dager
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 573 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - sep

Følg T-merket løype fra Buer i nordlig retning, og krysser ei lita elv på steinbru. I elva finnes flotte jettegryter.
Fortsett på østsida av elva i lett terreng over noen myrer og deretter i lett stigning innover en noe trangere dal. Stien dreier nå mot nordvest og krysser elva. I Vio åpnet dalen seg mer, og du ser opp mot Vianordskard som du skal gå gjennom og passerer stølen på Vio.
Turen går videre i lett terreng før du får en god motbakke opp til Vianordskard. Etter å ha passert skaret, går på østsida av et lite vatn og fortsetter i nordvestlig retning i lett stigende terreng.
Når du nærmer deg Sandvatnet, dreier sommerløypa noe mer mot øst enn traseen som nyttes om vinteren. Framme ved vatnet har du flott utsikt mot hyttene og fjellene rundt. Gå bakken ned til elva, krysser denne og gå videre langs vatnet på østsida til du møter stien fra Simlebu, som følges til Sandvasshytta på 825 m.o.h.

SANDVASSHYTTA
Sandvasshytta ble bygd i 1930 og var Haugesund Turistforenings første hytte. Hytta har 15 sengeplasser. Den er selvbetjent og står åpen hele året. I 1992 ble det bygd sikringshytte, som har 18 sengeplasser. Ny hytte stod ferdig i 2010, med tilsammen 30 sengeplasser. Den eldste hytta er revet.


Parkering: På Buer.

Gangtid: Ca 5 timer en veg.

Merking/skilting: T-merket tursti.

Adkomst med egen bil

følg skilting fra Sauda sentrum til Åbødalen og kjører til Buer, der bilvegen tar slutt.
Annonse