Til Trolltunga

Publisert av: Bergen og Hordaland Turlag
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Ekstra krevende
 • Lengde og varighet
  14,5 km
  10 timer, 30 minutter
 • Sesong
  Jun - okt

Vær og føremeldinger varierer mye. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger på www.bergenoghordalandturlag.no/føremeldinger før turen.

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.


RUTEBESKRIVELSE:
Turen til Trolltunga er krevende og turgåere bør ha erfaring fra lange fjellturer før de begir seg ut på denne turen.

Turen starter fra Skjeggedal og er 28 km tur/retur fra Skjeggedal. Turen er krevende og beregnes til å ta 10-11 timer. Pauser kommer i tillegg.

Det går shuttlebusser mellom Odda, Tyssedal og Skjeggedal. I sesong går det busser med mindre kapasitet mellom Skjeggedal og Mågelitopp.

Ta av fra riksvei 13 i Tyssedal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her er det stor parkering (mot betaling). Det er herfra vei til Mågelitoppen og denne er T-merket. Det går også, like ved trappehuset til den nedlagte trallebanen, bratt sti opp Brakufsa. Det er en tydelig og godt brukt sti, men litt vanskelig ned ved mye nedbør.

Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar. Ved et stidele rett før stigningen, tar man til høyre og følger skiltet, tydelig og T-merket sti. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar der stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda.

Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass.

Videre går turen over Hestaflåene og over den tørrlagte elven Endåna, hvor du kan se tydlige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssestrengene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Det anbefales å ta avstikkeren ut til kanten og kikke ned mot Ringedalsvatnet. Stien går videre forbi Tyssehylen som er oppdemmet og som har en fin badestrand.

Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga. Det er vanlig å gå ut på selve kanten og fotografering utpå her er selve målet for de fleste som går til Trolltunga, men vis ekstrem varsomhet! Fra området er det mulig å nå andre hytter på Vestvidda som Tyssevassbu og Mosdalsbu, mens det er en god økt å gå videre til Mosdalsbu.

Det er mange andre spektakulære utsiktspunkter rundt Ringedalsvatnet, og en halvtimes gange sørover kommer man til Preikestolen (dette er da ikke den som er i Ryfylke!).

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Enkleste adkomst til Trolltunga går opp fra Skjeggedal i Tyssedal ved Odda. Med bil (ikke campingvogn/bobil) til parkering (betalingsparkering) ved stistart.

Adkomst med offentlig transport

Tilgjengelig med kollektivtransport
Annonse