Trolltunga - unik høyfjellstur ved Hardangerfjorden

Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende fottur
  • 29,0 km
  • 10 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 1753 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

Trolltunga er et bergutspring som "henger" ca. 700 meter over Ringedalsvatnet i Skjeggedal. Utsikten fra Trolltunga er spektakulær, og følelsen når du går ut på Tunga er en naturopplevelse du vil huske i lang tid.

Vær og føre varierer mye og endrer seg fort i høyfjellet. Kart og kompass anbefales, merking kan forsvinne under snø og i tåke. Sjekk aktuelle føremeldinger. Se lenke.

RUTEBESKRIVELSE:

Turen til Trolltunga er krevende og turgåere bør ha erfaring fra lange fjellturer før de begir seg ut på denne turen. Turen starter fra Skjeggedal og er 28 km tur/retur fra P2 Skjeggedal. Turen er krevende og beregnes til å ta 8–12 timer. Pauser er inkludert. Fra P3 Mågelitopp til Trolltunga er det 20 km t/r. Turen herfra beregnes å ta 7–10 timer.

Ta av fra riksvei 13 i Tyssedal og kjør den smale, men gode, veien ca. 7 km opp i Skjeggedal. Her er det stor parkering (mot betaling). Det er herfra vei til Mågelitopp og denne er T-merket. Det går også, like ved trappehuset til den nedlagte trallebanen, bratt sti opp Brakufsa. Det er en tydelig og godt brukt sti, men anbefales ikke å følge, da denne er litt vanskelig å gå ned ved mye nedbør. Stien går videre relativt flatt innover Gryteskar. Ved et stidele rett før stigningen, tar man til høyre og følger skiltet, tydelig og T-merket sti. Deretter går man mot skaret og videre mot Trombeskar, hvor stien tar av mot Tyssevassbu og videre innover Hardangervidda. Stien til Trolltunga fortsetter østover og slakt ned mot Store Floren, der det er murrester etter en stall for hestene som ble benyttet ved anleggsdriften for kraftutbyggingen tidlig på 1900-tallet. Her er det rennende vann og en fin rasteplass. Videre går turen over Hestaflåene og over den tørrlagte elven Endåna, hvor du kan se tydelige spor etter anleggsvirksomheten. Bratt opp til Endanuten, og så krysser man den tørrlagte elven til Tyssestrengene. Bruk broene. Dette var et tvillingfossefall på 300 meter fritt fall (Norges høyeste). Disse to ble bygget ut i 1967. Nå er du nesten fremme med turens høydepunkt: Trolltunga. Det er vanlig å gå ut på selve kanten og fotografering utpå her er selve målet for de fleste som går til Trolltunga, men vis ekstrem varsomhet! Det er mange andre spektakulære utsiktspunkter rundt Ringedalsvatnet, og en halvtimes gange sørover kommer man til Preikestolen (dette er da ikke den som er i Ryfylke).

Allemannsretten gir oss mange muligheter, men innebærer også plikt til å ta vare på naturen. Når du ferdes i naturen plikter du å ikke etterlate mer enn ditt eget fotavtrykk. Sporløs ferdsel innebærer å rydde opp, ta med søppel og å opptre varsomt og hensynsfullt når du ferdes i naturen

Adkomst med egen bil

Enkleste adkomst til Trolltunga går opp fra Skjeggedal i Tyssedal ved Odda. Med bil (ikke campingvogn/bobil) til parkering (betalingsparkering) ved stistart. Det er mulighet for shuttlebuss videre fra parkering til Mågelitopp. 

Adkomst med kollektivtransport

Til Odda/Tyssdal (ev. taxi til stistart: Odda Taxi tlf. 53 64 14 44). Shuttlebuss morgen og ettermiddag i turistsesongen. Det går shuttlebusser mellom Odda, Tyssedal og Skjeggedal. I sesong går det busser med mindre kapasitet mellom Skjeggedal og Mågelitopp.
Annonse