Den som velger å gå turen til Storaberget får med seg både eldre og nyere kulturminner underveis. Vel oppe på toppen åpner det seg en storslått utsikt i alle retninger. I godvær kan du se ikke bare Riskalandet og Lutsivassdraget, men også langt til havs og Ryfylkeheiene. Storaberget byr på utfordringer og opplevelser både for store og små turgåere.
Fra Hogstad følges gardsvei skiltet nr. 400-416 til første gard på venstre hånd. Herfra på kjerreveg i beitemark fram til vannverket fra krigens dager. Følg skilt mot Storaberget videre i østlig retning til de to Lomstjørna. Det går sti videre mellom tjørna og over stemmen i det sørligste tjørnet. Herfra tydelig sti fram til bygdeborgen. Fra bygdeborgen går det tydelig sti videre opp til den høyeste toppen på Storaberget. Retur samme vei. De ivrigste kan utvide turen til en rundtur der du får med deg Grinavatnet. Skilt står ved den indre Lomstjørna.
Grinda vannverk
Sandnes vannverk hadde ikke kapasitet til å dekke tyskernes behov for vann. Allerede i 1941 planla tyskerne derfor sitt eget vannverk. Valget falt på Grinavassdraget som består av Grinavatn og Lomstjørn. Kapasiteten ble beregnet til 800.000 kubikkmeter i året. Vannet var av ypperlig kvalitet og vannverket hadde noe så sjeldent som et alkaliseringsanlegg. Det steinhuset som rommet anlegget, står den dag i dag. Vannet rant gjennom knust marmor slik at det ble mindre surt. Vannet ble ført i tunnel til et trykkbasseng ovenfor Hogstad, herfra i en ti toms hovedledning til Sandnes. Hovedledningen var 10 km lang, halvdelen trerør. Dette vannverket forsynte Sola med vann fram til 1959.
Parkering: Positive grunneiere har gitt tillatelse til parkering på tunet.
Løype: Merket. Ansvar Sandnes kommune. 5 km tur/retur. Høydeforskjell: 300 meter. Familievennlig. Ca. 3 timer. 1 time ekstra hvis du går om Grinavatnet.
Verd å se: Alkaliseringsanlegget og bygdeborgen.
Fiske: Grinavatnet. Snakk med grunneier.
Båndtvang: 1. april - 20. august. Lukk alle grinder.
Kart: Sandnes øst 1: 25 000.