Fottur på Røldalsfjellet

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  14,3 km
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep
Her oppe i 1000 m høyde ligger snøen lenge, varierende for hvert år. Undersøk derfor snøforholdene i fjellet. Eller gjør fotturen til en skitur!

Kringletjønn - Øvre Sandvatn – Kringletjønn

Turisthytta Øvre Sandvatn ligger ved overløpsdammen mellom øvre og nedre Sandvatn. I 2003 blei det bygget ny dam med gangbru over overløpet. Både dammen og brua faller fint inn i naturen og er verd et besøk, men ikke minst er det en stor forbedring for folk som ferdes i fjellet og trygt kan forsere overløpet en høstdag. Dette har også gjort turen rundt Nedre Sandvatn med besøk på hytta mer interessant. På hytta er det mulig å stelle seg mat, fiske og overnatte om du vil, eller gå videre på andre siden tilbake til veien. Fra Øvre Sandvatn arbeides det nå med å få turrute koblet sammen med den som kommer fra Simlebu.

Kjør 2 km på anleggsveien over høyden og ned i dumpa hvor skilt til Øvre Sandvatn står. Hvis du velger å gå inn til turisthytta på østsiden, starter turstien og T-merkede varder her. Noen velger å kjøre bilen noe lengre fram etter å ha lastet av, for å slippe å gå så langt til bilen når en kommer til bake fra andre siden av vatnet. Opp fra anleggsveien går stien mot øst, lett stigning i fint terreng. Etter 30 minutter gange har du gjort unna stigningen, og går mot nord parallelt med vatnet i småkupert terreng. Du har nå Røldalsåta i sør bak deg og i nord ser du Smalatinden. Du skal inn mot Smalatinden før du svinger og ser ned på hytta og dammen mellom øvre og nedre Sandvatn. Vel nede ved hytta har du brukt ca. 2 1/2 time og det er god tid for en rast. Om det blir ute eller inne får været bestemme, men her er mange muligheter.

Hvis du vil ha en kosekveld på Sandvatn, er det mulig, men skal du rundt vatnet samme dag, vender du nasen mot brua og stien på vestsiden. På tørre sommerdager kan du gå rett over elva, men det anbefales å gå gangbrua, og studere byggverket av dammen. Hjemover fra brua er det ganske flatt, god sti med bare noen små stigninger, så denne turen tilbake er kortere og raskere. Du følger vatnet, må passere noen bekker, men vanligvis ingen problemer. Turen fram til dammen i nedre enden tar ca. 1 1/2 time. Du går over dammen og er da på anleggsveien igjen. Her er god parkeringsplass for de som vil starte herfra og gå på vestsiden inn.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Sauda opp på Røldalsveien til Kringletjørn, 31 km fra sentrum. Ta
av på anleggsvei mot nedre Sandvatn. Parkering langs anleggsveien.
Annonse