Topptur på ski til Stavsnuten

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  3,1 km
  3 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Feb - mai

Stavsnuten er kanskje den best kjente, og den mest kjørte toppturen i nærområdet rundt Haukeliseter - og det ikke uten grunn!

Har det kommet snø, har Stavsnuten som regel fått mest. Er det hardt og pakket andre steder, er det ofte bedre forhold på Stavsnuten. Vinden får sjeldent ordentlig tak i gryta rundt Stavsnuten og derfor finner du ofte gode forhold her. Denne turen er blant de mest tilgjengelige og tryggeste turene i Haukelifjell-området, og det finnes dessuten flere ypperlige alternativer for nedkjøring.

Ankomst til Stavsnuten starter med å parkere på vestsiden av Haukelitunnelen (omtrent 5 minutter kjøring vest fra Haukeliseter fjellstue).

Anmarsjen går inn Holebudalen i slakt terreng før man dreier mot venstre. Normalruten går inn "bollen" og fortsetter oppover midt mellom de bratte sidene. Hold til venstre for undertoppen (1603 m.o.h.) under oppstigning for mest behagelig og sikkert tur da det mot høyre er helninger i overkant av 30 grader som kan være skredutsatt.

Det kan virke som man er på toppunktet når man kommer opp på platået, men herfra går det slakt innover enda et stykke mot toppen som er markert med en varde (1661 m.o.h.). På dager med dårlig sikt er det dog anbefalt å stoppe når man har kommet seg opp på platået.

Nedkjøringsmulighetene er mange. Mellom undertoppene (1567 m.o.h. og 1603 m.o.h.) er det mulighet for store svinger, samt dropp og hopp fra steiner. For dem som liker brattere kjøring går det en renne ned fra Venstre-toppen som kan kjøres når forholdene tillater det.

Det er også skikkelig fint på baksiden av Stavsnuten (nordover). Det finnes små renner og flanker du kan gjøre deg kjent med. Her kjører du ned på nordsiden fra toppen, går opp igjen og deretter kjører ned på sørsiden tilbake til bilen.

På vei ned fra Stavsnuten bør man tenke på hvor lang anmarsjen var på vei inn, og beholde litt fart på vei ned Holebudalen igjen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Helårsvei E134 over Haukelifjell. 

Parkering på vestsiden av Haukelitunnelen, ca 200m fra tunnelåpningen. 

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund med busstopp på Haukeliseter fjellstue

Annonse