Topptur til Årdalsåsen

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,3 km
  • 1 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 269 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - okt

Høyeste punktet i bymarka i Porsgrunn. Herfra har man er et stort og vidt utsyn over Porsgrunn, Eidangerfjorden og Bjørkedalen. Selv om toppen har en forholdsvis beskjeden høyde (258 m.o.h) er dette punktet et av de fineste utsiktsstedene i Grenland. På klarværsdager ser man bemerkelsesverdig lang fra denne lille toppen innerst i Bymarka. Våren 2008 kom det opp en stor fin gamme på toppen av Årdalsåsen. Gamma er et ypperlig tilholdsted om været skulle bli dårlig. Det er Porsgrunn og Omgens Turistforening som står bak gammeprosjektet, som også inkluderer andre tilsvarende gammer rundt omkring i Porsgrunns turområder. Dette er et ypperlig tiltak som også skoleklasser og barnehager vil kunne benytte seg av. Ved Svinholtdammen - vest for Årdalsåsen - ligger et gammelt bjørnehi kun et titalls meter fra stien. Hiet ligger skjermet mellom bratte heng og er utformet som en hule i fjellet. Fra nordenden av dammen er det skiltet inn mot hula. Blåmerket sti starter rett innved Jernbaneundergangen like nord for parkeringa. Her inne står en informasjonstavle med kartoversikt over løypemuligheter og ulike severdigheter innover i marka. Den første delen av løypa - opp lia - følger starten på den gamle presteveien mot Siljan, gjennom Bjørkedalen. Et greit og fint terreng, men enkelte bratte lier med noe steinete underlag, må man beregne på turen. Ellers mye bra og god sti. På en liten del av løypa forekommer enkelte bløte partier, men dette er minimalt. Lengde : 2 km (En vei) Høydeforskjell : 220m. Turmulighetene i bymarka, området mellom Vallermyrene og Bjørkedalen i øst, byr på et svært spennende og variert turlandskap. Dette bynære skogsområdet har et rikt, gjennomarbeida løypenett, med mange muligheter for egne valg av løyper. Utgangspunkter for turer inn i marka er flere. Fra Vallermyrene: Fra Høgskolen på Vallermyrene starter løypa innover i retning av Vannverket under Røysåsen. Stigningmessig er terrenget fra denne siden noe mer krevende, men innover åsen er det mange fine og jevne partier. Lengde: 4 km, en vei. Fra Bjørkedalen: Løypa starter 200m vest for Nordre Lunde, og følger en liten traktorveien oppover mot toppen. Flogstadtjenn nær skolen er et greit utgangspunkt for turen, og ligger i kort gangavstand fra Lunde. Lengde: 2,3 km, en vei.

Adkomst med egen bil

Det er lov å parkere langs Moen (veien inn mellom Montér og «Misjon uten Grenser») så lenge det ikke parkeres til hinder for vanlig trafikk i området. Det foreligger en rettighet til 10 parkeringsplasser for allmennheten på området til «Misjon uten Grenser».  Vær grei å ta kontakt med resepsjonen for å avklare om det passer å sette bilen på adressen (det er som regel ikke noe problem) Dette gjelder i kontortid mellom 08:00-16:00, mandag til fredag. Ellers kan plassen fritt benyttes. Dette bygget ligger vis-à-vis bygget til Montér/Jusk (litt forbi selve innkjøringen til parkeringen til Montérbygget).

I tillegg er det mulig og sto på parkeringsplassen til Montér etter arbeidstid. Dvs etter klokken 17.00 på hverdager og etter klokken 15.00 på lørdager. Parkering før disse klokkeslettene vil som det framgår av skilt på parkeringen medføre borttauing «Overtredelser medfører borttauing på eiers regning»Andre utgangspunkt:Høgskolen på Vallermyrene.Bjørkedalen, ved Flogstadtj.Bjerketvet, ved Hovenga - øst for Slottsbro.

Annonse