Med ungene til Øyungen

Legg til huskeliste
Annonse
Skar - Skar

Øyungen er et fint turmål for de små. Denne lille runden har sitt utgangspunkt på Skar, innerst i Maridalen. Hit kommer vi enkelt med bil eller buss. Skar er siste stopp på ruta til Maridalsbussen. Vi starter ved parkeringsplassen og følger skogsbilveien oppover langs vestsiden av Skarselva, som renner mellom Øyungen og vannet med det ikke akkurat så lystige navnet Dausjøen. Vi stiger jevnt i terrenget i fine, brede spor.

Cirka to og en halv kilometer etter at vi startet kommer vi frem til Øyungen, som ligger idyllisk til med høydene Øyungskollen i vest og Båhushøgda i sør, overgang til lillebror Gåslungen nordvest i vannet og flere små og store øyer. Områdene rundt Øyungen og Gåslungen er et eldorado av fine rasteplasser. Det blir ikke vanskelig å finne et sted å åpne termosen, tenne et bål eller bare slikke litt sol.
Øyungen er siste vann i det østlige Nordmarksvassdraget, som ender sin ferd gjennom skogen i Maridalsvannet. Dette gjør Øyungen til en del av Oslos drikkevannsforsyning. Øyungsdammen, den nesten 200 meter lange demningen sørøst i vannet, stod ferdig i 1916. Når dagen omsider er over, renner også vi nedover mot Maridalen.
Ruta legges igjen gjennom skogsbilvei, men denne gangen på østsiden av Skarselva. Det blir lange og morsomme bakker hele veien ned til Skar.

Teksten er hentet fra boka Markas 150 beste skiturer av Marius Nergård Pettersen.

Inntegningen er basert på Turkompisen.no og kartdata fra © OpenStreetMap-bidragsytere, CC BY-SA.
Annonse